Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba protiv virusa korona: Srbija razvija sopstveni test

Direktorka Instituta Olgica Nedić je kazala da su nadležni krenuli sa nabavkom neophodnog materijala za rad, navodeći da je njihova laboratorija spremna za razvoj novog Elisa testa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Krizni štab i Vlada Srbije podržali su predlog Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) da Srbija razvije sopstveni Elisa test koji se koristi za određivanje prisustva antitela na SARS-CoV-2, odnosno uzročnika Covid-19, rečeno je Tanjugu u tom Institutu. Direktorka Instituta Olgica Nedić je kazala da su nadležni krenuli sa nabavkom neophodnog materijala za rad, navodeći da je njihova laboratorija spremna za razvoj novog Elisa testa.

"Istraživači su se organizovali, sagledali smo sopstvene zalihe i potrebe, tako da smo spremni za rad čim stigne neophodan specifičan materijal", rekla je Nedić.

Naučni saradnik INEP-a Sergej Tomić rekao je za Tanjug da Elisa test omogućava detekciju prisustva antitela u krvi osobe, odnosno pomaže lekarima da utvrde, da li je organizam trenutno izložen ili je nekad bio izložen specifičnom infektivnom agensu, odnosno bakteriji, virusu i drugo.

Test će, prema njegovim rečima, omogućiti identifikaciju osoba koje su se uspešno izborile sa infekcijom i sada mogu donirati krv u lečenju bolesnih od Covid-19.

"Moguća je transfuzija plazme osoba koje imaju mnogo specifičnih antitela u krvi u bolesnike čiji imunski sistem ne proizvodi dovoljno zaštitnih antitela samostalno", objasnio je Tomić.

On kaže da će test omogućiti ispitivanja u cilju procene izloženosti populacije infektivnom agensu, procenu trajnosti imuniteta kod osoba nakon prvobitne izloženosti virusu ili vakcinacije, detekciju akutne infekcije i kvaliteta imunskog odgovora, otkrivanje poremećaja u radu imunskog sistema.

Tomić dodaje da test ne može pouzdano, kao na primer metoda detekcije virusa metodom PCR iz brisa grla i ždrela, da utvrdi da li je neko trenutno zaražen, već detektuje prvenstveno da li je neko razvio antitela na tu infekciju i kakav je kvalitet takvog imunskog odgovora.

Povezane vesti

Tomić podseća da u odbrani od infekcije, ključnu ulogu imaju antitela koja sprečavaju da virus uđe u ćelije domaćina i olakšavaju njegovo uništavanje.

"Nakon uklanjanja virusa iz organizma, antitela nastavljaju da štite domaćina od iste infekcije u narednom periodu života", objašnjava Tomić.

Inače, Institut za primenu nuklearne energije je naučni institut, u sastavu Univerziteta u Beogradu i ima više od 40 godina iskustva u proizvodnji imunodijagnostičkih sredstava različitog formata. Do sada je proizveo oko 300 proizvoda i komponenata namenjenih za imunološka, endokrinološka i onkološka ispitivanja. INEP je svojim testovima nekad snabdevao Jugoslaviju, a danas laboratorije u Srbiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka