Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neočekivan uticaj virusa korona na životnu sredinu

Zaustavljanje saobraćaja i karantin ne donose dobro samo ljudima.

  Izvor: Trst; Foto: Shutterstock

Kada se čovek skloni, priroda počinje ponovo da diše. Blokade državnih granica, zaustavljanje saobraćaja i karantin imali su neočivan uticaj na životnu sredinu. Setilitski snimci dokazali su da je, od kada je uveden karantin u Kini i Italiji zbog virusa korna, u tim zemljama vazduh čistiji. Ribe u kanalima u Veneciji su ponovo vidljive jer je u kanalima slabiji saobraćaj, zbog čega talog ostaje na dnu. A delfini prilaze obalama i posećuju mesta u kojima ih dugo nije bilo, i baš jedan takav stigao je u luku u Trstu.

Povezane vesti

Pored Trsta i u napuštenu luku u Kaljariju doplivala su dva delfina. Posetioci koji su se tu našli napravili su i snimke.

Da podsetimo, pozitivni efekti po našu okolinu koje je stvorilo iznenadno širenje virusa, usporavanje ekonomije, smanjeno putovanje koje je nametnuo karantin, stavio je dramatični čep na konstantno zagađivanje vazduha i životne sredine, a efekti se mogu primetiti širom sveta.

Prvi primer smanjenog zagađenja vazguha, uočen je u državi gde je sve počelo, u Kini. Covid-19 prvi put se pojavio u decembru 2019. godine, kada su zbog karantina putevi ostali prazni, jer niko više nije vozio automobile. U Vuhanu, lokalno stanovništvo zadivljeno je što ponovo vidi čisto nebo, jer je njihov grad 90 odsto vremena prekriven smogom koje je opasno po zdravlje.

Izvor: Nezavisne novine

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka