Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

COVID-19: Poslednje informacije o korona virusu u Srbiji (+ preporuke)

Do 10. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 108 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, 10.03.2020. godine testirani su uzorci pet osoba od kojih su dva bila pozitivna i tri negativna na novi korona virus.

Od 24. februara 2020. godine u Republici Srbiji se primenjuju korigovani algoritmi za postupanje shodno razvoju epidemiološke situacije u svetu, posebno u Italiji, kao i na osnovu do sada stečenih saznanja o karakteristikama infekcije i uzročnika.

Područjem intenzivne transmisije virusa se smatraju države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije. U ovom trenutku područjima intenzivne transmisije virusa SARS-CoV-2 smatraju se: NR Кina (naročito grad Vuhan u provinciji Hubej), Republika Кoreja (Južna Кoreja), Singapur, Japan, Iran i Italija. Što se Italije tiče, Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je 24. februara saopštenje u kome srpskim državljanima preporučuje da ne putuju u ona područja koja je italijanska vlada odredila kao kritična. U njih spada deset opština oko Lodija (Bertoniko, Кazalpusterlengo, Кastelđerundo, Кastiljone D’Ada, Кodonjo, Fombio, Maleo, San Fiorano, Somalja, Teranova dei Paserini) u regiji Lombardija i jedna opština, Vo’, u regiji Veneto. Ta područja su izolovana i pod nadzorom su italijanskih vlasti. Za ostatak Italije nisu predviđena nikakva druga ograničenja. Takođe, područjem intenzivne transmisije virusa se smatra i kruzer „Diamond Princess“ koji je ukotvljen u luci Jokohama u Japanu.

Povezane vesti

Putnike koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, molimo da se jave telefonom na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Infekcija novim koronavirusom (COVID-19) – aktuelna epidemiološka situacija u ostalim zemljama (do 09.03.2020. u 8 časova)

U svetu je prijavljeno ukupno 109.695 obolelih od infekcije izazvane novim koronavirusom (COVID-19), uključujući 3811 smrtnih ishoda. Slučajevi COVID-19 su registrovani u ukupno 99 zemalja i na jednom brodu ukotvljenom u luci Jokohama u Japanu.

U Evropi je registrovano 11.998 potvrđenih slučajeva infekcije novim koronavirusom i 399 smrtnih ishoda (366 u Italiji, 19 u Francuskoj, pet u Španiji, tri u Holandiji, tri u Ujedinjenom Кraljevstvu, dva u Švajcarskoj i jedan u San Marinu).

Preporuke

Građanima Republike Srbije se savetuje da odlože planirana putovanja u sva područja u kojima se registruje intenzivna transmisija virusa SARS-CoV-2 zbog mogućeg rizika od zaražavanja novim koronavirusom.

Ukoliko putuju u područja intenzivne transmisije, preporučuje se pridržavanje sledećih mera:

•    izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

•    izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

•    pojačana i česta higijena ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi) ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženompodručju;

•    može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja (aerodromi, železničke i autobuske stanice, gradski i međugradski prevoz i sl.);

•    pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje (respiratorna higijena – održavanje odstojanja od drugih osoba, pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja ili kijanja papirnim maramicama ili rukavom u pregibu lakta, često pranje ruku);

•    izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama.

 Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji novim korona virusom savetujemo da se drže uputstava koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju (na srpskom i engleskom, kao i na kineskom jeziku).

Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne preporučuje ograničenja u međunarodnom saobraćaju putnika i roba.

Povezane vesti

Procena rizika

S obzirom da je u Republici Srbiji potvrđen prvi slučaj COVID 19, rizik za lokalnu transmisiju virusa može se oceniti kao visok.

Institut zajavno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u  saradnji sa Ministarstvom  zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim koronavirusom u Republici Srbiji i svetu i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Izvor: Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka