Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nebeske pojave u dugoj polovini maja 2020. godine

Evo u kojim sve prizorima na nebu ćemo uživati.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mesec i Mars, 15. maj

Dva nebeska tela na dnu jugoistočnog neba, biće odvojeni za 3,2 stepena, i oba će biti vidljiva sa Zemlje. Mars će se pojaviti oko pola tri, a zatim i mesec, sa 45-postotnom osvetljenošću, petnaset minuta kasnije. U tom trenutku ovaj par biće vidljiv na nebu. Mars nije baš sjajan, ali sat vremena pre izlaska Sunca, biće vidljiv i pogodan da se fotografiše. Ovom prizoru doprineće i Međunarodna svemirska stanica koja će pord Meseca proći tačno u 4:01 čas.

Kometa SWAN

Nebeska lutalica, kako su je nazvali, krajem marta bila je vidljiva na nebu južne hemisfere. U narednim danima biće vidljiva i stanovnicima severne hemisfere, naravno ako se probude rano, imaju dobar položaj i čisto nebo. Ukoliko sve ovo ispunjavate, najbolja zora za fotografisanje biće 20. maja.

Povezane vesti

Mlečni put je sve veći i veći

Ako se već budite da biste videli kometi SWAN, obratite pažnju na Mlečni put. Pošto Mesec neće ometati pogled, sa odgovarajuće tačke posmatranja videće se blistava traka naše galaksije. 

Pozdrav Veneri

Ovih dana ispraćamo Veneru sa noćnog neba, ali je dočekujemo na dnevnom. Njena vidjivost noću se već smanjuje, a kada konačno nestane, biće "uspavana" do 25. avgusta.

Za posmatranje Venere na dnevnom nebu, potrebno je oštro oko i vedar dan, bez magle i zagađenja.

Merkur i Venera, 22. maj

Zbog kasnog zalaska Sunca, u 21:30h (ili sat vremena po zalasku Sunca - u zavisnosti od lokacije), na još uvek vedrom severozapadnom nebu, sa Zemlje će biti vidljivi Merkur i Venera, udaljeni samo stepen jedno od drugog. 

Mesec, Merkur i Venera, 24. maj

Scena će biti pripremljena slično kao 22. maja, samo će se ansamblu na severozapadnom nebu pridružiti još jedan član, a pogled će biti još uzbudljiviji.

I vreme "nastupa" biće slično, između 21:30 i 21:50h, s tim što će Venera biti već vidljivo niža.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka