Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nesvakidašnja procedura: Pacijentkinja svira violinu dok joj operišu tumor na mozgu (VIDEO)

Zatvorenih očiju, Dagmar Tarner, prelazila je iz skale u skalu dok su iznad nje stajali lekari iznad njene otvorene lobanje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Violiniskinja, koja je saznala da ima tumor nakon što je imala napad tokom koncerta, bila je veoma zabrinuta da bi nakon operacije mogla da izgubi motoričke sposobnosti koje su ključne za sviranje violine.

Neurohirur je znao da, kako bi sačuvao pacijentkinjine motoričke funkcije, uklanjanje tumora mora da uradi neverovatno precizno. Zbog toga je od Tarnerove tražio da svira tokom operacije, prenosi The Washington Post.

Nekada je ovaj postupak bio osporavan, ali ovaj slučaj je još jedan dokaz da uspešnosti zahvata. Neurohirurzi tokom operacije prilaze veoma blizu delova mozga koji kontrolišu funkcije kao što su govor ili pokret. Kako bi bili sigurni da ništa od važnih funkcija nije ugroženo, tokom operacije drže pacijenta budnim.

Povezane vesti

Bolnica King’s College u Londonu, u kojoj se lečila Dagmar Tarner, često sprovodi ovakve zahvate, a najčešće pacijentima tokom operacije daju test jezika, rekao je Kejumars Aškan, jedan do lekara koji je nadgledao operaciju Tarnerove, i koji je takođe muzičar.

"Pre dvadeset godina prioritet je bio očuvanje osnovnih pokreta pacijenta", rekao je Aškan za Sunday Times. "Nismo ni sanjali da ćemo nekada moći da očuvamo najfiniji pokret potreban za sviranje violine."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka