Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kako su nastali kompjuterski termini "bag" i "debagovanje"?

Septembra 1947. godine, računar sa Harvarda Mark II prestao je da radi. Nakon što je obavila analizu masivne mašine kako bi otkrila uzrok problema, kontraadmiral Grejs Hoper pronašla je bag. U pitanju je bio pravi insekt (eng. bag).

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pretpostavljamo da niste čuli za Grejs Marej Hoper, ali njen izum sigurno koristite gotovo svakodnevno i ne biste mogli da zamislite savremeni život bez njega. Bila je admiralka mornarice, ali se ipak proslavila u jednoj drugoj oblasti.

Doktorka Grejs Majer Hoper, ili zadivljujuća Grejs kako su je zvale kolege, pored toga što je bila admiralka američke mornarice, takođe je bila i naučnica koja je kreirala COBOL - piše "use-friendly" poslovnom računarkom softveru.

Povezane vesti

Godine 1947, Grejs je radila na Harvardu, tačnije na primitivnom kompjuteru koji je nosio ime Mark II Aiken Relay Calculator.

9. septembra 1947. godine, mašina je pokazivala neke probleme, a na kraju celodnevne istrage, naučnici su otkrili zarobljenog moljca između tačaka Releja#70 i Panela F.

Copyright: http://www.flickr.com/photos/publicresourceorg/493885707/ Description: SI Neg. 83-14878. Date: na. Grace Murray Hopper at the UNIVAC keyboard, c. 1960. Grace Brewster Murray: American mathematician and rear admiral in the U.S. Navy who was a pioneer in developing computer technology, helping to devise UNIVAC I. the first commercial electronic computer, and naval applications for COBOL (common-business-oriented language). Credit: Unknown (Smithsonian Institution) Software:GIMP 2.6.12 Created: 2012:06:04 20:22:26
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Wikimedia Commons

Operativci su uklonili moljca i zalepili ga u dnevnik rada. Sam unos u evidenciji glasio je: "Prvi stvarni slučaj nađene bube (bug)". Ubrzo potom, raširila se vest kako je naučni tim sa Harvarda "debagovao" mašinu i tako je stvoren termin "debagovanje kompjuterskog programa".

Iako Grejs Hoper bila oprezna i priznala da nije prisustvovala trenutku kada su operativci pronašli moljca, ovo je jedna od njenih omiljenih priča.

Povezane vesti

U zapisima tima, koji su sačuvani u Smithsonian muzeju u Vašingtonu navedeno je:  “Prvi slučaj pronalaska bube (buga)”. Iako se ovaj termin i pre incidenta koristio za označavanje malih poteškoća u inženjerskim poslovima, ona je bila zadužena za popularizaciju i proširivanje upotrebe termina “bug” u kompjuterskim naukama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka