Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je najzad rešena misterija: Naučnici otkrili šta je zapravo čudovište iz Loh Nesa

Godinama je pokušavano da se reši pitanje o postojanju misterioznog čudovišta iz popularnog škotskog jezera, a nakon višegodišnjeg istraživanja holandski naučnik je izgleda došao došao do zaključka

  Izvor: Foto: Profimedia

Holandski naučnik Nil Gemel objavio je da je nakon pomnog i višegodišnjeg istraživanja došao do zaključka da bi čudovište iz Loh Nesa moglo biti džinovska jegulja, piše BBC.

Genetičar Gemel sa univerziteta Otago u Dandinu analizirao je i sekvencirao DNK iz 250 uzoraka vode pokupljene u dubinama škotskog jezera.

Rezultati su doveli Gemela i njegov tim do toga da odbace ideju o preživelom reptilu iz doba dinosaurusa.

Povezane vesti

Čudovište Nesi - koje je prvi put navodno viđeno u 6. veku pre nove ere, nije preživela vrsta pleziosaura, ogromnog vodenog reptila. Nije ni gigantska riba, jesetra, ni grenlandski morski pas.

"Pronašli smo značajnu količinu DNK jegulje kojom obiluju hladne duboke vode Loh Nesa", rekao je Gemel.

"Stoga ne možemo odbaciti mogućnost da se radi o gigantskoj jegulji u Loh Nesu", naglasio je taj genetičar, ističući ipak da prikupljeni podaci ništa ne govore o veličini.

Povezane vesti

"Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se potvrdila ili odbacila teza ali po našim podacima, hipoteza o ogromnoj jegulji je verovatna", zaključio je Gemel koji dodaje da je ta teorija već pominjana 1933.

Iako misterija još uvek nije u potpunosti i konačno rešena, novozelandski profesor zadovoljan je jer je uspostavljena izvrsna baza podataka o tome što se može naći u tom legendarnom jezeru, velikoj škotskoj turističkoj atrakciji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka