Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi put dobijen, veštačkim putem: Trajni magnet u tečnom agregatnom stanju (VIDEO)

Slučajan pronalazak trajno magnetizovane tečnosti otvara brojne mogućnosti za potencijalne projekte na polju nauke.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prvi put su naučnici napravili trajno magnetizovanu tečnost, čije kapljice mogu da menjaju svoj oblik. Ono što je još zanimljivo kod njih, to je da je moguća manipulacija kretanja ovih kapljica iz spoljašnje sredine, pokazalo je novo istraživanje.

Obično magnete zamišljamo u čvrstom agregatnom stanju, ali zahvaljujući istraživanju koje je sproveo istaknuti profesor nauke o polimerima i inženjerstva, pri Univerzitetu Masačusets, u Amhrestu, Tomas Rasel sa svojim timom, ispostavilo se da magneti mogu da budu tečni i da formiraju raznovrsne oblike - od oblika sfere i cilindra, preko oblika palačinke do oblika koji podseća na morskog ježa.

Povezane vesti

Do ovog neobičnog pronalaska, Rasel i njegov tim došli su slučajno - dok su koristili 3D štampanje tečnosti kako bi dobili čvrste materije koje imaju odlike tečnosti, za različite energetske aplikacije.

Koristeći tehniku 3D štampanja tečnosti, naučnici su napravili milimetarske kapljice od vode, ulja i gvožđe-oksida. 

- Tečne kapljice zadržavaju svoj oblik zahvaljujući tome što se čestice gvožđe-oksida vezuju za površinski aktivne supstance - supstance koje smanjuju površinsku napetost tečnosti (surfaktanti). Surfaktanti stvaraju film oko kapljica vode, zajedno sa delom čestica gvožđe-oksida, dok ostatak ovih čestica ostaje zatvoren unutar kapljice, objasnio je Rasel za Lajv Sajens.

Tim je potom milimetarske kapljice stavio u blizinu magnetne zavojnice kako bi ih magnetizovao. Kada su uklonili magnetnu zavojnicu, kapljice su pokazale neobično ponašanje za tečnost - ostale su magnetizovane. (Magnetne tečnosti postoje i nazivaju se ferofluidi, ali se te tečnosti ponašaju kao magneti samo dok se nalaze u prisustvu magnetnog polja).

Povezane vesti

Kada se kapljice približe magnetnom polju, sitne čestice gvožđe-oksida se poravnaju u istom pravcu, i kada se magnetno polje ukloni, čestice gvožđe-oksida ostaju vezane za površinsku aktivnu supstancu i ostaju tako zgusnute i poravnate.

Naučnicima je nejasno zbog čega se ove čestice zadržavaju, ali kada budu otkrili uzrok toga, otvoriće se put ka mnogim potencijalnim aplikacijama. Na primer, Rasel zamišlja da bi na ovaj način moglo da se odštampa cilindar sa nemagnetnom sredinom i magnetnim krajevima. Ovi krajevi bi se ponašali kao magnet potkovica, i koristili bi se kao mini-hvataljka. Od bezazlenih konstrukcija, do onih bizarnijih.

- “Zamislite tek mini tečnu osobu - minijaturnu verziju tečnog T-1000 iz drugog dela filma “Terminator”. Za mene, ovo otkriće je čitav novi svet magnetnih materijala”, rekao je Rasel. Istraživanja su objavljena u žurnalu Sajens.

Slučajan pronalazak trajno magnetizovane tečnosti otvara brojne mogućnosti za potencijalne projekte na polju nauke.
Izvor: YouTube

Izvorni tekst: Live Science

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka