Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je zapravo turbulencija i da li je ona obavezan uzrok pada aviona?

Let avionom danas je jedan od najbezbednijih vidova transporta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

“Iako putnicima deluje kao da se avion spušta desetinama i stotinama metara, trzaj visine koji mi možemo da vidimo je samo 3-4 metra. Gledajući na turbulenciju iz perspektive nauke - turbulencija je samo vetar. Mi, piloti, često i ne razmišljamo o tome”, objasnio je pilot, Patrik Smit, u intervjuu za The Points Guy.

Izvesni uslovi mogu da izazovu turbulencije aviona, kao što je blizina planinskih vrhova ili olujni, kumulonimbusni oblaci.

Prema istraživanju objavljenom 2017. godine, učestalost od svega nekoliko turbulencija će naglo porasti nakon 2050. godine, zbog klimatskih promena. 

Povezane vesti

Više globalne temperature dovešće do nestabilnijih vetrova, visokih amplituda i stvoriće još frekventnije “džepove” snažnih vetrova.

Iako su turbulencije najčešće neizbežne, piloti uglavnom mogu da probaju da ih izbegnu na osnovu vremenske prognoze i podacima o vetru. Zapravo, i većina savremenih aviona koristi specijalne algoritme kako bi motrili na visoko turbulentna područja. Vertikalne struje izazvane gromovima su najopasnije, iako njih piloti najlakše uočavaju i mogu da izbegnu.

Koliko su turbulencije opasne?

Postoje primeri prema kojima su glavnu ulogu u rušenju aviona odigrale turbulencije. Jedan od najtragičnijih je primer iz 1966. godine, kada je avion udario o planinu Fudži, kada je poginulo 124 osobe. Ipak, ovi slučajevi, na sreću, nisu česti. Takođe, uz turbulenciju je potrebno da se poklope još neki uslovi kako bi došlo do nesreće, kao što su nedostaci u dizajnu aviona i ljudske greške, a što se tiče ovih predispozicija, mnogo toga se promenilo i napredovalo od 1966. godine.

Povezane vesti

Danas, avionski saobraćaj spada u jedan od najbezbednijih vidova transporta. Statistika kaže da se 0,07 fatalnih nesreća dešava na pređenih bilion kilometara komercijalnim letovima.

Za automobile broj nesreća je 7,28, a za motocikle i preko 212. Nešto manje od 100 ljudi se povredi tokom turbulencija na godišnjem nivou, prema statistici koju daje Administracija Federalne Avijacije (Federal Aviation Administration).

Povezane vesti

Na osnovu zakazanih letova, 4 biliona putnika godišnje putuje avionom. 

Turbulencija je sama po sebi stresna, a povrede se mogu izbeći zahvaljujući dobro vezanom pojasu i bezbedno odloženom prtljagu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka