Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očaravajuća optička iluzija čini da se dijamant kreće po ekranu - ali zapravo je potpuno nepomičan (VIDEO)

Optičku iluziju koja izgleda kao da se dijamant kreće gore-dole, levo i desno po ekranu, bez stvarnog fizičkog pomeranja, kreirali su istraživači da bi ispitali kako kontrast obmanjuje mozak.

  Izvor: Foto; Youtube printscreen

Iluzija nazvana "Večni dijamant" stvara animiranu iluziju pokreta, kako bi naveo posmatrača da ima lažnu percepciju pokreta koji se zapravo ne dešava. Pokret je lažiran menjanjem kontrasta između stranica dijamanta i pozadine, a te smene kontrasta kreiraju optičku iluziju.

Percepcija kretanja nije uslvoljena isključivo promenom položaja posmatranog objekta u stvarnosti, već može biti izazvana veštački, na osnovu različitih procesa koji se odvijaju u mozgu. Postoje brojne slike sa vizuelnim trikovima koje stimulišu te procese i stvaraju utisak kretanja.

Povezane vesti

U zavisnosti od osvetljenja ivica i pozadine na kojoj se nalazi, dijamant će se kretati u različitim pravcima. Na primer, ukoliko gornje dve ivice dijamanta trepere naizmenično crnu i belu boju, a donje dve ivice se ponašaju suprotno od toga, dijamant će se neprestano pomerati nagore.

Autori eksperimenta ističu da je sredstvo za razumevanje iluzije poznavanje prostornog kontrasta, vremenskog kontrasta, stvaranja kontrasta i kontrasnih boja, važnije od toga kako boja ili pokret zasebno utiču na diskonekciju vizuelne i percepirane stvarnosti. Perceptivni dijamant nikada se ne pomera niti menja svoju strukturu ili osvetljene, a ipak izgleda kao da se pomera u četiri pravca.

"Postoje različiti načini da se proveri kako nešto vidimo. Najčešće korišćen je očni grafikon, koji nam objašnjava koliko dobro vidimo fine detalje kod visokog kontrasta. Pitanja - koliko dobro vidimo kontrast, različite nivoe osvetljenosti, kako se prilagođavamo različitom svetlu, kao i koje aspekte vizuelne funkcije bi trebalo pratiti kako bismo utvrdili da li je vizulni sistem nezdrav i koji su lekovi efikasni za bolesti oka - još uvek su nedovoljno istražena", objasnio je profesor Artur Šapiro, jedan od predvodnika istraživanja, za IFL Science.

Povezane vesti

"Večni dijamant" je koristan zbog toga što se ovom iluzijom lako može proceniti vid kod pacijenara sa glaukomom, žutom mrljom i drugim degenerativnim oboljenjima oka.

Ako je iluzija zasnovana na percepciji koja se razlikuje od stvarnosti, onda iskustvo do kog dovodi Perceptivni dijamant nije iluzija. "Kako kontrasna modulacija stvara energiju kretanja, percepcija kretanja odgovara  svojstvu fizičke prisutnosti stimulusa", objasnili su autori istraživanja.

ZANIMLJIVOST: Šapiro savetuje da isprobate distancu. Probajte da gledate u iluziju i da se postepeno udaljavate od ekrana da biste videli u kom trenutku će iluzija nestati. Ispitanici, tokom studije su uspeli da vide pomeranje dijamanta čak i kada su ivice u kontrastu izgledale veoma tanko.

Optičku iluziju koja izgleda kao da se dijamant kreće gore-dole, levo i desno po ekranu, bez stvarnog fizičkog pomeranja, kreirali su istraživači da bi ispitali kako kontrast obmanjuje mozak.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka