Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon dve godine, opet vidljivo: Potpuno pomračenje Sunca u julu

Nakon skoro dve godine, potpuno pomračenje Sunca biće ponovo vidljivo sa naše planete u julu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Potpuno pomračenje Sunca desilo se 2017. godina, a ponovo će biti vidljivo 2. jula 2019. godine, iznad delova Južne Ameruke i južnog Pacifika.

Povezane vesti

Kakvo pomračenje Sunca može da bude?

Postoji nekoliko vrsta pomračenja Sunca, uključujući lunarno (kada su za pomračenje zaslužne faze Meseca koje prave senku), i prstenasto (kada se oko Meseca vide ivice Sunca). Potpuno pomračenje je najpoznatije i najzastupljenije - tada je Mesec u poziciji potpunog preklapanja sa Suncem i iz određenih uglova posmatranja u potpunosti sakriva Sunce. Dok parcijalna pomračenja Sunca podrazumevaju zaklonjenost samo jednog dela Sunca i ona se mogu desiti i nekoliko puta godišnje, potpuno pomračenje je mnogo ređa pojava. 

Povezane vesti

Ovo pomračenje biće specifično i po svom trajanju. Najveće pomračenje će trajati 4 minuta i 33 sekunde, što nadmašuje trajanje vrhunca pomračenja iz 2017. godine. 

Potpuno pomračenje Sunca biće ove godine vidljivo sa južnog dela Pacifičkog okeana, a mali delić ovoga će biti vidljiv sa teritorije Južne Amerike. U utorak, 2. jula ljudi iz određenih delova Čilea i Argentine će takođe moći da vide kako Mesec zaklanja Sunce. Regija Anda sa koje će ovo pomračenje biti vidljivo, poznata je po niskoj vlažnosti i čistom nebu, pa ljubitelje ovog prirodnog fenomena u tom predelu očekuje nebeski spektakl.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka