Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indijski doktor-pronalazač zaslužan za 18 medicinskih izuma

"Budi najbolja verzija sebe” čini se da je životni moto doktora Jagdiša Čaturverdija. Od 2010. godine učestvovao je u kreiranju 18 medicinskih izuma, a motivisali su ga nedostaci koje je uočio u sistemu zdravstvene zaštite ...

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Loši uslovi sa kojima se sreo u svojoj profesiji, dok je još bio na stručnim praksama kao student, inspirisali su mladog doktora Čaturverdija da da sve od sebe kako bi pacijentima pomogao na još jedan način - i to ga je odvelo na staze preduzetništva.

Prvu ideju za izum imao je još 2008. godine, pre nego što je diplomirao. Kao kvalifikovani otorinolaringolog (specijalista za uho-grlo-nos), stalno zaposlen u gradu Bangalor u južnoj Indiji, u svojoj knjizi opisao je i uslove sa kojima se sretao tokom prakse na studijama.

„Koristili smo dugačka ogledala i lampe kako bismo pregledali pacijente, dok je moja bolnica imala napredniju tehnologiju i televizore ravnih ekrana” , opisao je u svojoj knjizi „Kreiranje medicinske tehnologije - Perspektiva iz Indije”.

Povezane vesti

Iz toga je i proizašao prenosivi ENT (ears-nose-throat) endoskop, sa digitalnom kamerom na sebi. Ovaj izum u oblasti medicinske tehnologije u praktičnoj upotrebi našao se od 2015. godine. Doktor Čaturverdi je na ovom projektu radio zahvaljujući prethodnom angažovanju u oblasti biodizajna na Univerzitetu Stenford u Americi, kada je konkurisao za stipendiju koju je davala vlada Indije.

Po svom povratku, oformio je kompaniju gde se fokusirao na na proizvodnju uređaja namenjenih medicinskom tržištu, a iz ove angažovanosti nastali su aparat koji pomaže kod hroničnog sinuzitisa i ekstraktor stranog tela iz nosa.

2018. godine Čaturverdi je formirao i platformu preko koje mogu da se međusobno povezuju svi indijski doktori koji istovremeno rade na inovaciji medicinske tehnologije. 

„Uvođenje tehnologije u sistem lakše je kada ste i sami deo tog sistema. Moji izumi nisu proizvod na koji se gleda očima korporacije, već očima jednog doktora”, objasnio je doktor Čaturverdi za BBC news

Iako smatra da je biti doktor nešto sasvim drugačije od preduzetništva, on ne planira da napusti nijednu od ove dve profesije, a kako bi uspešno doprineo na polju medicinske tehnologije pohađa seminare, na kojima upoznaje investitore i na kojima je prethodno naučio o procesu lansiranja proizvoda.

Povezane vesti

Smeh kao lek

Doktor Jagdiš Čaturverdi pohađao je Medicinski fakultet Sent Džon u Bangaloru (2009-2011), usavršavao se tokom 2012. godine kroz proces stipendiranja iz oblasti biodizajna na Univerzitetu Stenford, a master diplomu je stekao iz oblasti preduzetništva i bolničkog menadžmenta tokom 2013. godine. Prepoznat je kao jedan od 35 pronalazača do 35 godina starosti od strane MIT technology Review-a 2016. godine. Angažovan je kao specijalista za sinuse u bolnici Fortis u Bangaloru, kao konsultant na operacijama uha, grla i nosa. Paralelno je pronalazač i direktor Hiih Innovations Private Limited i autor je nekoliko knjiga.

Pored svoje profesije, u kojoj ga vodi humanost, Čaturverdi  je i stend-ap komičar, pa bi se moglo reći da bi svojim primerom doktor  svima preporučio smeh kao lek.

"Budi najbolja verzija sebe” čini se da je životni moto doktora Jagdiša Čaturverdija. Od 2010. godine učestvovao je u kreiranju 18 medicinskih izuma, a motivisali su ga nedostaci koje je uočio u sistemu zdravstvene zaštite i nege u Indiji.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka