Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o abortusu u Alabami poredi pobačaj sa holokaustom

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.

  Izvor: Foto: AP/Lynne Sladky

Stroge kazne i zabrana abortusa čak i za slučajeve silovanja i incesta, smatra se odlukom donesenom daleko od demokratskog načina, bez i jednog ženskog glasa. S toga novi zakon u Alabami nazivaju i „Drakonskim”.

Izuzetak u zakonu imaju samo slučajevi u kojima trudnoća ugrožava život majke, odnosno fizičko zdravlje, ne i psihičko.

Ukoliko se ogluše o zakon doktori bi mogli da dobiju kaznu od 99 godina u zatvoru zbog sprovođenja abortusa i 10 godina zbog pokušaja da okončaju trudnoću, dok žena kojoj je abortus urađen u ovom slučaju ne bi krivično odgovarala.

Povezane vesti

Odluka je naišla na protivljenje u Senatu i u Zastupničkom domu u Alabami, ali je na kraju lako prošla u obe kuće.

„Mi govorimo devojčici od 12 godina, koja je kao žrtva incesta i silovanja ostala trudna da nema izbora” izjavio je demokrata Rodžer Smidermen pre diskusije o zakonu, a preneo je Bi-bi-si.

Pristalice zakona se nadaju da bilo kakve žalbe na račun zakona treba da završe pred Vrhovnim sudom, gde bi se ovaj zakon mogao osporiti, kao u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine - kada je Vrhovni sud presudio u korist žene da sama odlučuje o tome hoće li prekinuti trudnoću ili ne i koje je garantovano 14. amandmanom - a pokušaj intervencije države bi se u ovom slučaju smatrao kršenjem ustavnog prava na privatnost.

„To prosto kriminalizuje abortus”, rekao je pristalica republikanske stranke Teri Kolins, za Gardijan.

U zakonu se eksplicitno navodi da je više fetusa abortirano od kada je na snazi odluka Ro iz 1973. godine, nego što je ubijeno ljudi u nemačkim logorima, Staljinovim gulazima, kineskoj revoluciji i poljima smrti u Kambodži.

Povezane vesti

Nacrt zakona koji je podržalo 25 članova Senata prema 6, i 74 naspram 3 člana Zastupničke kuće u Alabami, trebalo bi da bude upućen republikanskom guverneru Keju Iveju. Očekuje se da će se nacrt zakona suočiti sa izazovom od strane Sindikata američkih građanskih sloboda i slčnih grupa koje se zalažu za slobodu izbora, ali ukoliko bude usvojen, stupiće na snagu za oko 6 meseci.

Izvršni direktor jugoistočne regije za Planirano roditeljstvo ocenio je ovaj zakon „smrtnom kaznom za žene u čitavoj državi”, za Independent.

- „Zabrane su očevidno neustavne i zakonodavci koji su ih sastavili to dobro znaju, ali ih nije briga za to. Alabamci su samo pioni u političkoj igri koja ima za cilj da legalizuje zabranu abortusa na nacionalnom nivou.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka