Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti i zanimljivosti

Zakon o abortusu u Alabami poredi pobačaj sa holokaustom

Autor Jelena Ćirić
Autor Jelena Ćirić

Senat američke države Alabame usvojio je zakon kojim se zabranjuje abortus, sa vrlo malo izuzetaka, što će biti najoštriji zakon o abortusu u Americi kada ga guvernerka Alabame potpiše.

Izvor: Foto: AP/Lynne Sladky

Stroge kazne i zabrana abortusa čak i za slučajeve silovanja i incesta, smatra se odlukom donesenom daleko od demokratskog načina, bez i jednog ženskog glasa. S toga novi zakon u Alabami nazivaju i „Drakonskim”.

Izuzetak u zakonu imaju samo slučajevi u kojima trudnoća ugrožava život majke, odnosno fizičko zdravlje, ne i psihičko.

Ukoliko se ogluše o zakon doktori bi mogli da dobiju kaznu od 99 godina u zatvoru zbog sprovođenja abortusa i 10 godina zbog pokušaja da okončaju trudnoću, dok žena kojoj je abortus urađen u ovom slučaju ne bi krivično odgovarala.

Povezane vesti

Odluka je naišla na protivljenje u Senatu i u Zastupničkom domu u Alabami, ali je na kraju lako prošla u obe kuće.

„Mi govorimo devojčici od 12 godina, koja je kao žrtva incesta i silovanja ostala trudna da nema izbora” izjavio je demokrata Rodžer Smidermen pre diskusije o zakonu, a preneo je Bi-bi-si.

Pristalice zakona se nadaju da bilo kakve žalbe na račun zakona treba da završe pred Vrhovnim sudom, gde bi se ovaj zakon mogao osporiti, kao u slučaju Ro protiv Vejda iz 1973. godine - kada je Vrhovni sud presudio u korist žene da sama odlučuje o tome hoće li prekinuti trudnoću ili ne i koje je garantovano 14. amandmanom - a pokušaj intervencije države bi se u ovom slučaju smatrao kršenjem ustavnog prava na privatnost.

„To prosto kriminalizuje abortus”, rekao je pristalica republikanske stranke Teri Kolins, za Gardijan.

U zakonu se eksplicitno navodi da je više fetusa abortirano od kada je na snazi odluka Ro iz 1973. godine, nego što je ubijeno ljudi u nemačkim logorima, Staljinovim gulazima, kineskoj revoluciji i poljima smrti u Kambodži.

Povezane vesti

Nacrt zakona koji je podržalo 25 članova Senata prema 6, i 74 naspram 3 člana Zastupničke kuće u Alabami, trebalo bi da bude upućen republikanskom guverneru Keju Iveju. Očekuje se da će se nacrt zakona suočiti sa izazovom od strane Sindikata američkih građanskih sloboda i slčnih grupa koje se zalažu za slobodu izbora, ali ukoliko bude usvojen, stupiće na snagu za oko 6 meseci.

Izvršni direktor jugoistočne regije za Planirano roditeljstvo ocenio je ovaj zakon „smrtnom kaznom za žene u čitavoj državi”, za Independent.

- „Zabrane su očevidno neustavne i zakonodavci koji su ih sastavili to dobro znaju, ali ih nije briga za to. Alabamci su samo pioni u političkoj igri koja ima za cilj da legalizuje zabranu abortusa na nacionalnom nivou.”

Najnovije

Priroda

Nauka