Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li pun Mesec zaista podstiče "ludilo" u ljudima?

Mogu li mesečeve mene da budu uzrok nedefinisanih simptoma i čudnog ponašanja? Naučnici su ispitivali hitne slučajeve i povezivali vreme ispoljavanja zdravstvenih tegoba sa lunarnim fazama.

 Pun Mesec na noćnom nebu Izvor: Foto: Shutterstock

Zajedno sa retrogradnim Merkurom, pun Mesec je često korišćen izgovor za lošu sreću i čudno ponašanje.

Smatra se da stopa kriminalnog delovanja poraste, kao i da hitna pomoć ima više posla kada je pun mesec (iako je istraživanje sprovedeno 2004. godine opovrglo ovu tvrdnju). 

Možda će vas zanimati i:

Da podsetimo i na priče o vukodlacima čija transformacija zavisi od punog Meseca. Zašto se toliko prašine podiže oko mesečevih mena?

Možda odgovor leži u dejstvu Meseca na plimu i oseku pa se ta prirodna pojava simbolično prenosi i na ljude, s obzirom na to da najveći deo ljudskog organizma čini voda.

Zanimljivo je da teoriju da pun Mesec utiče na zdravstveno stanje kod ljudi podržava čak 80 odsto medicinskih sestara i 64 odsto doktora, prema istraživanju objavljenom 1987. godine u Journal of Emergency Medicine.

Da bi ovo proverili, tim stručnjaka je 2012. godine odlučio da ispita vezu između mentalnih poremećaja i faza Meseca.

Ispitivani su slučajevi 771 pacijenta koji je u periodu od marta 2005. do aprila 2008. godine posetio hitnu pomoć u Montrealu. Pacijenti su se žalili na bol u grudima, za koji doktori nisu uspevali da pronađu medicinske uzroke. Mnogi su navodili panične napade, napade anksioznosti, poremećaje raspoloženja ili samoubilačake misli.

Poredeći periode izraženih zdravstvenih tegoba sa mesečevim menama nije se uspostavila nikakva uzajmna veza, izuzev da su tokom poslednje, četvrte lunarne faze slučajevi anksioznih poremećaja bili za 32 odsto ređi. "To može da bude slučajno ili su uzrok neki faktori koje nismo uzeli u obzir. Jedno je sigurno, bio Mesec pun ili mlad, to se ni u kom slučaju ne odražava na psihološke tegobe", objasnila je doktorka koja je sprovela istraživanje, Ženeviva Belevil.

Ako primetite da se neko ponaša "ludo" tokom punog Meseca, poprilično je sigurno da se tako ponaša tokom čitavog mesečevog ciklusa.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka