Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izumeli alkohol koji ne izaziva mamurluk

Kontroverzni naučnik Dejvid Nut na pragu je da svoj davno započeti naučnički projekat plasira u prodaju. Novi alkohol bi zbog nepostojanja štetnih efekata po zdravlje bio klasifikovan kao dodatak ishrani.

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Alkohol je opasniji od heroina i kreka” - teza je čiji je tvorac kontroverzni naučnik Dejvid Nut. Iako su ga, zbog javnog preispitivanja moralnih standarda na osnovu kojih sudimo o upotrebi droge i alkohola,  kaznili otpuštanjem sa pozicije savetnika vlade u vezi sa upotrebom opijata i droga, on ne prestaje da plasira autentične ideje iz oblasti neurofarmakologije. 

Istražite iŠta se dešava sa organizmom kada prestanemo da pijemo alkohol?

Ideja na kojoj trenutno radi, u svojoj laboratoriji Imperijalnog koledža u Londonu, zove se Alkarel (Alcarelle) - vrsta sintetskog alkohola, za koji naučnik tvrdi da je bezbedan po zdravlje. „Kao psihijatar, veliki deo moje karijere proveo sam posvećen lečenju ljudi od alkohola, pa većina mojih naučnih otkrića polazi odatle ”, izjavio je Nut u svom intervju za The Guardian.

Životni razlozi?Zašto sa godinama dolaze i gori mamurluci?

Ipak, nemoguće je zanemariti činjenicu da je profesor Nut suvlasnik bara u kom se svakodnevno prodaje alkohol. Za sebe tvrdi da nije protivnik alkohola, ali da bi bilo lepo ako bi za isti postojala alternativa.

Sintetički alkohol (alcosynth) imao bi isti opuštajući i društveno podsticajni efekat, a ono što ga čini boljim izborom od klasičnog alkohola je izostajanje mamurluka i štetnosti po zdravlje. 

Ideja o sintetičkom alkoholu postoji od 1983. godine kada je Nut otkrio da alkohol deluje na mozak stimulišući GABA receptore. Na taj način se moza opušta, jer se usporavaju neuroni i otpušta se manje neurotransmitera. Primenom izvesnih hemikalija koje blokiraju GABA receptore na opijennim pacovima, uspeo je da ih otrezni. Kako je tehnologija tada bila u začetku ovo istraživanje je izazvalo burne reakcije.

Starost kao važan faktorUpotreba kanabisa je za tinejdžere štetnija od alkohola

Danas kada je nauka napredovala, otkriveno je postojanje 15 različitih vrsta GABA receptora. Za neke od njih postoji mogućnost vezivanja sintetskih alkohola, čime bi se proizveli različiti učinci. Pa bismo tako mogli da imamo alkohol za različite situacije - od alkohola za žurke do alkohola za poslovni ručak.

Saznajte iKakve posledice marihuana ostavlja na mozak već nakon prvog konzumiranja?

Nut i njegov tim stručnjaka očekuju da će se u narednih pet godina usvojiti propisi koji bi Alkarel klasifikovali kao dodatak ishrani.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka