Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici potvrdili postojanje metana na Marsu, ali da li je to sigurni pokazatelj života?

Otkriće gasa na Crvenoj planeti podelilo je naučnike, ali bi svakako moglo da bude pokazatelj da određeni oblici života na Marsu – postoje.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nalazi sa letelice „Mars ekspres“ pokazuju da se gas metan rasprsnuo iz ledenih pukotina blizu kratera Gejl, za koji se smatra da je nekada bio jezero. Otkrivanje porekla metana važno je za utvrđivanje činjenice o postojanju života na Marsu.

Sada je potvrđeno da se erupcija metana zaista dogodila, što je od velike važnosti, imajući u vidu da prisustvo metana na bilo kakvom prostoru, može ukazivati na prisustvo života.

Gas se možda pojavio usled procesa koji nije biološki. Moguće da ga je pokrenula određena hemijska reakcija, ali kako god da se to desilo, činjenica je da je gas izašao kroz ledene pukotine.

Pogledajte i Nakon povratka na Mesec 2024, NASA potvrdila i let na Mars

Računarske simulacije pokazuju da bi ukupno oko 4.000 tona metana moglo biti oslobođeno iz regiona, koji je udaljen oko 800 kilometara istočno od kratera Gejl.

„Ovakve novosti ne samo da potkrepljuju prethodna otkrića već, u širem smislu, mogu promieniti naš pogled na pojavu metana na Marsu. Takođe, naši podaci pokazuju da su na Marsu prisutni naleti metana u kratkim, prolaznim emisijama“, rekao je Doktor Marko Đurana iz Nacionalnog instituta za astrofiziku u Rimu.

„Mi se ne bavimo krajnjim poreklom otkrivenog metana na Marsu. Mnogi abiotički i biotički procesi mogu biti izvor metana na Marsu. Međutim, prvi korak ka razumevanju porekla bilo kog metana, jeste da se odredi njegovo mesto oslobađanja“, navode istraživači.

Od minus 95 do 17 stepeni: Proverite vremensku pognozu na Marsu

Uz analizu izotopa i atoma ugljenika koji se nalazi u metanu, naučnici bi mogli da odrede da li prisustvo tog gasa, znači postojanje života na Marsu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka