Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U maju će nebo obasjati "Cvetni" plavi Mesec

Nebeski svod će u maju krasiti plavi mesec. I to "cvetni" pun mesec.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Prema izveštajima agencije NASA, plavi Mesec nije retka pojava i ponavlja se na svake dve i po godine. Ipak, ove godine postoji dodatna specifičnost u vezi sa ovom nebeskom pojavom, a to je da će zbog datuma meseca kada će se pojaviti ovo biti „Cvetni pun Mesec”.

Pogledajte i Super krvavi Mesec

Šta predstavja plavi Mesec?

U ovom slučaju plava ne ukazuje na boju Meseca, kao što je to recimo slučaj sa krvavim Mesecom. Pojam plavog Meseca označava dodatni pun Mesec koji se javlja u određenom vremenskom periodu. 

Postoje dva tipa plavog Meseca: mesečni plavi Mesec i sezonski plavi Mesec. Mesečni plavi Mesec je popularnija pojava od sezonskog i podrazumeva da se tokom jednog kalendarskog meseca pojavi još jedan pun Mesec. Plavi Mesec se smatra kovanicom novijeg datuma, kao i da je nastala od greške u štampi časopisa Sky and Telescope iz 1946. godine.

Naučnici posadili prvu biljku na MesecuPrvi put u istoriji: Na Mesecu proklijalo seme pamuka! (FOTO)

Sezonski plavi Mesec je starije značenje i odnosi se na pojavu trećeg punog Meseca tokom jednog godišnjeg doba. Svako godišnje doba - zima, proleće, leto i jesen - normalno imaju po tri puna Meseca, a u ovom slučaju se pojavi i četvrti. Zbog toga se treći označava kao Mesec sa anomalijom.

Ovakva definicija prihvaćenija je od „astronomski orijentisanih ljudi” jer se zasniva na prirodi ravnodnevica i kratkodnevnica, u odnosu na Gregorijanski kalendar.

Kada se javlja cvetni plavi Mesec?

Pun Mesec koji će se pojaviti 18. maja 2019. godine poseban je zbog toga što će to biti sezonski plavi Mesec. Maj je dodatna specifičnost, pa će ovaj plavi Mesec biti još i cvetni (flower moon). 

Mračno doba svemira:Da li će nam Mesec pomoći da otkrijemo tajnu o ranom svemiru

Svaki prvi pun Mesec ima poseban naziv u zavisnosti od kalendarskog meseca. Prvi pun Mesec u aprilu zvao bi se „Crvlji Mesec” (worm moon), dok bi prvi pun Mesec u januaru bio „Vučji Mesec” (wolf moon). 

Da biste „uhvatili” plavi Mesec 18. maja potrebno je da gledate u nebo tačno u 23h i 11min. Tada će Mesec biti najveći jer će biti tačno na 180 stepeni ekliptične dužine u odnosu na položaj Sunca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka