Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbolji primeri nastave matematike u Srbiji

Na konkurs koji je CPN raspisao uoči manifestacije Maj mesec matematike pristiglo je više od 90 prijava iz 45 gradova, a žiri je proglasio pet najboljih primera dobre prakse.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mapiranje manifestacije Maj mesec matematike je poziv upućen tokom marta nastavnicima, profesorima, učiteljima i svima posvećenima obrazovanju i popularizaciji nauke širom Srbije, koji imaju dobru praksu u svojoj nastavi i koji kroz neformalno obrazovanje žele da javnosti predstave interesantne matematičke metode, pojmove ili događaje sa svojih časova.

Saznajte kako se matematičkom formulom dolazi do savršene šolice kafe.

Nakon mesec dana i više od 90 prijava iz 45 gradova, žiri Centra za promociju nauke izabrao je najmaštovitije i najrazigranije primere nastave matematike. Svi predlozi naći će se na matematičkoj mapi Srbije pod sloganom „Istraži koordinate“, a komisija je izabrala pet primera dobre prakse nastavnika i popularizatora matematikekoji će imati priliku da čitavoj Srbiji pokažu kako oni podučavaju matematiku i inspirišu na nove ideje:

Natalija Budinski, iz OŠ „Petro Kuzmjak“, iz Ruskog Krstura, povezuje matematiku i poeziju. Prisećajući se anegdote koja kaže da je čuveni matematičar Hilbert, primetivši da mu jedan student izostaje sa predavanja zbog poezije prokomentarisao da ga je inače smatrao nemaštovitim, Natalija je ove dve oblasti čvrsto povezala maštom.

Danilo Borovnica, iz OŠ „Sveti Sava“, iz Kikinde, dokazuje Pitagorinu teoremu preko kanapa i štapa. Kroz vizuelizaciju, pokret i igru, on prikazuje povezanost matematike sa svetom oko nas.

Nebojša Ilić, iz OŠ „Veljko Dugošević“, iz Turija kod Kučeva, nas uči brojevnim sistemima drevnih civilizacija odlazeći duboko u prošlost. On podučava mlade o davnim vremenima kada matematike nije bilo u školama, pa su je ljudi pronalazili svuda oko sebi i morali da je definišu sami.

Anica Tričković, iz OŠ „Toplički heroji“, iz Žitorađe, povezuje različite predmete koji se izučavaju u školi sa stvarnim životom oko nas i održivim razvojem u kontekstu siromaštva u svetu kroz projekat „Living on 1.25$ a day“. Geografija, biologija, engleski jezik i matematika su kroz ovaj projekat uključeni u izradu dnevnog jelovnika za 1,25 dolara, što je pre nekoliko godina bio prag siromaštva u svetu.

Sanja Ječmenica i koautorka Ana Ružić, iz OŠ „Jovan Sterija Popović“, iz Beograda, kroz projekat „Gugl mapa sa 3 sloja zadataka“ osposobljavaju učenike da rešavaju probleme u nepoznatim situacijama, usvajaju matematička znanja potrebna za shvatanje pojava i zakonitosti u prirodi, i upoznaju učenike sa geografijom i kartografijom. Njih dve prebacuju matematiku u virtuelni prostor i Google mape.

Centar za promociju nauke zajedno sa Matematičkim institutom Srpske akademije nauka i umetnosti tradicionalno organizuje nacionalnu naučnopopularnu manifestaciju „Maj mesec matematike“, osmu godinu zaredom, na nekoliko lokacija, uz dve izložbe i raznovrstan program radionica i predavanja.

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka