Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi poduhvat CERN-a: Potraga za česticama povezanim s tamnom materijom

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) saopštila je da kreće u novi eksperiment potrage za česticama povezanim s tamnom materijom, kao što su crni fotoni.

  Izvor: Foto: Shutterstock

CERN koji u podzemnim prostorijama ima najveći svetski akcelerator čestica, takozvani Veliki hadronski sudarač, naveo je da će se novi eksperiment odnositi na čestice koje imaju međusobnu slabu reakciju.

Neke od tih čestica su povezane sa tamnom materijom, koja je vrsta hipotetičke materije koja nije osetljiva na elektromagnetnu silu i ne može da emituje svetlost, zbog čega se teže otkriva.

Budući superakcelerator CERN-a biće 10 puta jači od postojećeg: Mogu li s njim da otkriju tajnu svemira?

Velki hadronski sudarač, kako su naveli naučnici, ne može da detektuje te čestice, zbog čega će uskoro biti postavljen novi detektor koji će tražiti hipotetičke čestice, posebno crne fotone i kao čestice zvane neutralino, takođe pozvezane s tamnom materijom.

Prvi rezultati se mogu očekivati od 2021. godine.

Pogledajte i Srbija postala punopravna članica CERN-a

Ukoliko eksperiment bude uspešan, fizičari će moći jasnije da sagledaju pojedinosti tamne materije, mase koja nedostaje u svemiru, a koja predstavlja oko 27 odsto univerzuma i drži galaksije zajedno, ali je nevidljiva.

Vidljiv deo tamne materije je njen efekat gravitacije.

Pogledajte i Kratka istorija CERN-a, vodeće naučne institucije u Evropi

Veliki hadronski sudarač na švajcarsko-francuskoj granici, nedaleko od Ženeve, korišćen je za otkriće subatomske čestice o kojoj se dugo teoretisalo, poznate kao Higsov bozon, bez koje čestice ne bi mogle da se drže zajedno, i bez koje ne bi bilo materije. Otkrivanje Higsovog bozona doneo je naučnicima Fransoa Angleru i Piteru Higsu Nobelovu nagradu za fiziku 2013. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka