Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropski parlament podržao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Ohrabreni odlukama Svetske zdravstvene organizacije, evropski parlamentarci usvojili su rezoluciju u kojoj se podržava upotreba kanabisa u medicinske svrhe i traže dodatna istraživanja na tom polju.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poslanici pozivaju Evropsku komisiju i vlasti članica EU da definišu šta je medicinski kanabis, kako bi se sprečile zloupotrebe, a ujedno i obezbedila finansijska sredstva za novi program istraživanja efekata kanabisa.

„Istraživanja o primeni kanabisa u medicinske svrhe i dalje se nastavljaju“, istakla je Vera Jurova Komesar evropske komisije za zaštitu potrošača građana.

Pogledajte i Stručnjaci najzad imaju odgovor: Da li kanabis može da izleči rak?

Sveobuhvatnom regulacijom lekova na bazi kanabisa, trebalo bi ograničiti crno tržište i obezbediti zagarantovan kvalitet proizvoda, kao i ograničen pristup maloletnika kanabisu, smatrju u evropskom parlamentu.

Važno je definisati mogućnost pravne sigurnost, kao i pristup pacijentima koji bi kanabis koristili u medicinske svrhe, sa posebnim merama opreza za mlađe osobe i trudnice, navedeno je u rezoluciji.

Poslanici u evropskom parlamentu smatraju da postoji dovoljno pozitivnih i zadovoljavajućih parametara koji dokazuju da kanabis ima terapijske efekte, u lečenju hroničnog bola kod odraslih, a isto tako ublažava mučninu i povraćanje koji su posledica primene hemoterapije.

Saznajte i Kakve posledice marihuana ostavlja na mozak već nakon prvog konzumiranja?

Navedeno je i da kanabis daje pozitivne rezultate kod lečenja simptoma spazmičnosti, kod pacijenata sa multipleks sklerozom.

Veoma je važno, na šta upozoravaju lekari, da se kod lečenja upotreba kanabisa ne zloupotrebi, jer se ona smatra opasnom, ilegalnom drogom, kao i da se pacijentima skrene pažnja da kanabis ne mogu uzimati za svaki oblik bola u telu.

Po analizama portala koji se bave analitičkom politikom, najliberalnije zemlje u Evropi, kada je u pitanju korišćenje kanabisa, su Španija, Nemačka, Holandija, Portugalija,...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka