Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko iznenađenje naučnika: Otkrivena nepoznata vrsta krvnih sudova u kostima

Izgleda da ljudski organizam još uvek nije u potpunosti istražen što dokazuje i nedavno otkriće nemačkih naučnika

  Izvor: Foto: Shutterstock

Nemački naučnici sa Univerziteta Duizburg–Esen pronašli su u ljudskom telu do sada nepoznatu mrežu malih krvnih sudova, koja se nalazi u kostima i doprinosi brzom i efikasnom širenju krvi i imunih ćelija po celom telu.

“Zaista smo bili iznenađeni kada smo pronašli novu anatomsku strukturu koja se ne nalazi u ni jednom udžbeniku iz 21. veka”, rekao je vođa istraživanja prof. Matijas Gucer.

Naučnicima je već poznato da se u kostima nalazi krvni sistem koji omogućava krvnim i imunim ćelijama i koje nastaju u koštanoj srži da brzo migriraju u glavni sistem cirkulacije, ali u ovom istraživanju naučnici su to uspeli da vide po prvi put.

Pogledajte i Otkriće koje može dovesti do velikog napretka u medicini: Naučnici identifikovali novi ljudski organ!

Naučnici su u eksperimentu koristili hemijsku supstancu zvanu etil cinamat na kostima glodara kako bi ih učinili transparentnim, a zatim su, koristeći svetlosnu fluorescenciju i rendgensku mikroskopiju, uspeli da detektuju nekoliko stotina kapilara koje su nazvali transkortikalnim krvnim sudovima.

Cevanica miša može da sadrži više od hiljadu takvih krvnih sudova, a kroz njih prolazi više od 80 odsto arterijske i 59 odsto venske krvi, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Istraživači su sproveli sličan eksperiment na čoveku, a profesor Gucer je bio dobrovoljac. Naučnici su tom prilikom otkrili da u ljudskoj cevanici postoji sličan sistem sa debljim krvnim sudovima, iako su, prema rečima istraživača, potrebni dalji eksperimenti kako bi se odredila njihova tačna funkcija.

Pogledajte i 10 stvari koje niste znali o svom telu

Mnogima se čini neobično što ovi krvni sudovi nisu ranije otkriveni, ali to nije bilo moguće jer tehnologija nije bila napredna kao danas. Tim naučnika će i dalje proučavati koju ulogu imaju krvni sudovi u telu, kao i da li su povezani s bolestima kao što su osteoporoza, artritis ili tumor kostiju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka