Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Budući superakcelerator CERN-a biće 10 puta jači od postojećeg: Mogu li s njim da otkriju tajnu svemira?

Evropski centar za nuklearna istraživanja (CERN) planira razvoj novog akceleratora čestica koji je skoro četiri puta duži od postojećeg i čak deset puta jači, javlja Bi-Bi-Si.

  Izvor: Foto: Reuter/Denis Balibouse

U dokumentu CERN-a je ponuđeno nekoliko idejnih rešenja za izgled "Budućeg cirkularnog akceleratora" (Future Circular Collider - FCC) obima 100 km, koji bi, zavisno od tipa akceleratora, koštao između devet i 21 milijardi evra, a počeo bi sa radom 2050. godine. 

Više od 150 univerziteta i naučnih instituta predložilo je razvoj FCC-a, kao naslednika postojećeg akceleratora (LHC) za sudar protona koji je 2008. godine počeo sa radom. 

LHC, najveći stroj koji su ljudi ikada sagradili, smešten je u kružnom tunelu obima 27 kilometara, na dubini od 175 metara ispod francusko-švajcarske granice, u blizini Ženeve. 

Pogledajte i Srbija postala punopravna članica CERN-a

Naučnici predviđaju da će LHC, koji je pomogao naučnicima u otkrivanju elementarne čestice "Higsov bozon", nastaviti sa radom do 2036-2040. godine, prenosi Rojters. 

"Svaka velika mašina u budućnosti će biti globalna mašina", tvrdi Arno Mardolije, šef CERN-ovog odeljenja za odnose sa medijima. 

"Niko ne očekuje da ćemo izgraditi dva 100 km dugačka akceleratora u narednih 20 godina, tako da, ako se jedan izgradi u Kini, možda će Evropa uraditi nešto drugo", dodaje on. 

Pogledajte i Kratka istorija CERN-a, vodeće naučne institucije u Evropi

Najnoviji plan CERN-a je, ocenjuje Rojters, deo utakmice koja se vodi na međunarodnoj sceni, budući da je većina vodećih svetskih ekonomija, poput Kine, Japana, SAD i Evrope, zainteresovana za to da budu domaćini naslednika LHC-a. 

Naime, kineski naučnici su u novembru prošle godine predstavili plan za razvoj sopstvenog akceleratora od 100 km, a očekuje se da će Japan u martu doneti odluku o razvoju svog akceleratora.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka