Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krvavi Mesec je pogodio meteor, a evo šta do sada znamo o tome

Samo oni najpažljiviji posmatrači mogli su da vide bljesak svetlosti, koji su zabeležile i kamere iz Maroka i Kalifornije.

  Izvor: Foto: AP

Veći deo sveta, bar oni koji su imali sreće da nebo bude vedro, u noći između nedelje i ponedeljka pratili su pomračenje Meseca, jedino u ovoj i sledećoj godini. U pitanju je bilo pomračenje nakon kojeg je Zemljin satelit postao crvenkast još i takav bio još nekoliko sati, zbog čega ga ovu pojavu nazivaju i "Super krvavi Mesec". Međutim, samo oni koji su pažljivije posmatrali pomračenje, mogli su da primete da je u Mesec udario meteor, piše Popular Mechanics.

Pogledajte i Nebeski spektakl: Kako je svet video jedino pomračenje Meseca ove godine (FOTO)

Udarac meteora video se kao bljesak, pa su mnogi pomislili da je u pitanju neka vrsta fenomena ili nešto što ima veze sa Mesecom, te su proverili viđeno na dva prenosa uživo putem interneta. 

Nije bilo jednostavno uhvatiti taj trenutak budući da je meteorit bio izuzetno mali - verovatno nije bio teži od nekoliko desetina kilograma i nije se kretao brzo, pa se pojavio sasvim mali bljesak, kraći od treptaja oka. 

Upoznajte i En Hodžis, ženu koja je preživela udar meteorita (VIDEO)

Ovi objekti su premali za nas da ih vidimo pomoću teleskopa, tako da jedini način da saznamo više o njima kad su njihovi sudari jači. Zahvaljujući ovom sudaru, saznat ćemo više o tome kakve su sitne stene i koliko se često sudaraju sa planetama i satelitima našeg Sunčevog sistema.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka