Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili najudaljeniji svemirski objekat u Sunčevom sistemu

Grupa astronoma nedavno je, pomoću teleskopa na vulkanu Mauna Kea na Havajima, uspela da pronađe najudaljeniji objekat u Sunčevom sistemu. Zvanično nazvan "2018 VG18", objekat je dobio nadimak "Faraut" (engl. ...

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Faraut" se nalazi na udaljenosti od 120 astronomskih jedinica, a jedna astronomska jedinica predstavlja meru približne prosečne udaljenosti Zemlje od Sunca. 

To znači da je "Faraut" od Sunca udaljen ukupno 120 puta 149,6 miliona kilometara, što iznosi skoro 18 milijardi kilometara. 

Misteriozni objekat, o kome se malo toga zna, udaljen je oko 24 astronomske jedinice od drugog najudaljenijeg objekta u Sunčevom sistemu - Eride, najveće poznate patuljaste planete Sunčevog sistema, koja je od Zemlje udaljena 96 astronomskih jedinica. 

Saznajte i Kako zaista izgleda Sunčev sistem? (VIDEO)

Poređenja radi, najudaljenija patuljasta planeta koja orbitira oko Zemlje - Pluton, od Sunca je udaljena 34 astronomske jedinice.

"Sve što sada znamo je to da se '2018 VG18' nalazi na ekstremnoj udaljenosti od Sunca, znamo koliki je njegov prečnik i znamo njegovu boju", izjavio je astronom sa Havajskog univerziteta Dejvid Tolen. 

"Budući da je '2018 VG18' toliko udaljen, taj objekat izuzetno sporo orbitira, zbog čega mu je verovatno potrebno više od 1.000 godina da napravi krug oko Sunca", dodao je on. 

Otkrijte i Veličina našeg Sunčevog sistema (VIDEO)

Tolen i njegov tim su zaključili da je objekat svetlije ružičaste boje, prečnika oko 500 kilometara i ima oblik sfere, nalik na Pluton, prenosi B92.

Pronalazak "2018 VG18" nije bio sasvim slučajan, već su Tolen i njegov tim naučnika pretraživali duboki svemir u potrazi za takvim objektima. Tražili su Planetu X, za koju se pretpostavlja da se nalazi u spoljašnjem delu Sunčevog sistema i svojom snažnom gravitacijom privlači druge, manje, svemirske objekte. 

Naučnici veruju u mogućnost da je "2018 VG18" na tako ogromnu udaljenost od Sunca privukla baš Planeta X.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka