Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"SpiNNaker" – kompjuter koji otkriva tajne ljudskog uma

Posle 12 godina izrade i uloženih 15 miliona funti, veliki kompjuter dizajniran da imitira ljudski mozak konačno je spreman da bude uključen, prenosi „Indipendent“.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Napravljen u Mančesteru, kompjuter "SpiNNaker" (Spiking Neural Network Architecture) sastoji se od milion procesora koji mogu da izvedu 200 biliona akcija u sekundi, što znači da može da modeluje više bioloških neurona u stvarnom vremenu od bilo koje druge mašine koja je do sada napravljena.

Za razliku od tradicionalnih računara, "SpiNNaker" ne komunicira slanjem velikih količina informacija iz tačke A u tačku B preko standardne mreže.

Umesto toga, oponaša paralelnu komunikacijsku strukturu mozga tako što istovremeno šalje male količine informacija na različite destinacije.

Saznajte i Koliko je pametna veštačka inteligencija?

„Napravili smo u suštini mašinu koja više radi kao mozak, a ne tradicionalni kompjuter, što je izuzetno uzbudljivo. Krajnji cilj projekta je oduvek bio milion jezgara u jednom računaru za primenu aplikacija za oponašanje mozga u realnom vremenu. Sada smo to postigli, što je fantastično“, rekao je Stiv Farber, profesor računarskog inženjerstva na Univerzitetu u Mančesteru.

"SpiNNaker" je prvi korak ka stvaranju modela milijardi bioloških neurona u realnom vremenu, ali će i ovako pružiti uvid bez presedana u to kako funkcioniše ljudski mozak, navodi Indipendent.

To je, kako se navodi, moguće simulacijom različitih delova mozga, kao što je bazalna ganglija, oblast koju pogađa Parkinsonova bolest.

Prema rečima Farbera, "SpiNNaker" može da pomogne naučnicima da otkriju neke tajne toga kako funkcioniše ljudski mozak tako što će pokrenuti izuzetno veliki broj simulacija.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka