Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rođene prve genetski modifikovane bebe: Važan napredak ili minsko polje etičkih problema?

Kineski naučnik tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, par bliznakinja sa modifikovanim genom koji im pruža zaštitu od HIV-a. Iz laboratorije He Điankjui kažu da će "uskoro objaviti celokupne podatke", međutim, ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Par bliznakinja, Lulu i Nana, rođene su pre nekoliko nedelja i sada su navodno kod kuće sa roditelljima. Porodica će ostati anonimna za javnost, a tvorac eksperimenta Šenžena He Điankjui kaže da posao nije izvršen do kraja. Otac beba je HIV pozitivan. Iako njegove ćerke nisu rođene sa HIV-om, one će promenom jednog gena imati zaštitu od ovog virusa.

He je objasnio da je trudnoća bila nalik regularnoj trudnoći vantelesne oplodnje, samo sa jednom razlikom. Kada su se jajne ćelije i spermatozoidi spojili, naučnici su dodali CRISPR protein, za koji se veruje da menja gen CCR5. Onesposobljavanje ovog jedinstvenog gena pomaže u "zatvaranju vrata" kroz koja HIV virus može da uđe i zarazi ćelije. Vredi napomenuti da je infekcija HIV-om i dalje moguća.

Pročitajte i:Evolucija čoveka 

Navodno je najmanje sedam parova učestvovalo u kliničkom eksperimentu i svi parovi su imali HIV pozitivne očeve, a samo jedan par blizanaca je rođen. Pošto je gen modifikovan u veoma ranoj fazi razvoja, genetska promena bi mogla da se nastavi i da utiče na čitav bazen gena. Nekoliko naučnika je izrazilo sumnje u to da li će modifikovanje gena biti u potpunosti uspešno, navodeći nedovoljno dokaza.

Saznajte i:Kako je samo jedna osoba u istoriji izlečena od HIV-a?

I pored naučnih razmatranja, sam projekat je minsko polje velikih etičkih problema. Da li je siguran na duži vremenski period? Kakav presedan postavlja? Da li smo otvorili neku vrstu Pandorine kutije?

"Ako je istina, ovaj eksperiment je monstruozan", izjavio je Džulijan Savulesku, profesor praktične etike na Univerzitetu Oksford. "Embrioni su bili zdravi, nije bilo poznatih bolesti. Modifikacija gena je bila eksperimentalna i još uvek je povezana sa mutacijom van cilja".

Pogledajte i:Geni kriju tajnu dugovečnosti

"Ovaj eksperiment izlaže zdravu, normalnu decu rizicima bez stvarne neophodne koristi", dodaje Savulesku.

He, sa druge strane, ostaje siguran u svoj rad: "Verujem da je porodicama potrebna ova tehnologija i spreman sam da primim kritike za njih". 

Kineski naučnik tvrdi da je stvorio prve genetski modifikovane bebe, par bliznakinja sa modifikovanim genom koji im pruža zaštitu od HIV-a. Iz laboratorije He Điankjui kažu da će "uskoro objaviti celokupne podatke", međutim, u ove tvrdnje još uvek sumnjaju nezavisni istraživači.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka