Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slovenija uskoro lansira svoja prva dva satelita u svemir

Slovenska vlada objavila je da je odobrila početna sredstva za lansiranje prva dva satelita projektovanih u Sloveniji koji bi trebalo da budu poslati u svemir u prvoj polovini sledeće godine raketom Vega preduzeća Arianespace.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Reč je o mikrosatelitu Nemo HD koji su razvili slovenski inženjeri, pri čemu je 85 odsto sredstava dala EU, a 15 odsto državni budžet. Satelit mase 65 kilograma koji će snimati Zemlju s visine od 600 kilometara dopuna je evropskog sistema Copernicus, ličnim izvorom podataka za potrebe urbanizma, ekologije, poljoprivrede, šumarstva i transporta.

Vlada je za projekat njegovog finansiranja i lansiranje osigurala 830 hiljada evra, a od priprema proojekta pa do pokretanja ukupni troškovi iznosiće 2,3 miliona evra, u okviru programa Evropske svemirske agencije (ESA).

Saznajte i Kako miriše svemir?

Slovenija je pre dve godine postala pridružena članica ESA-e, a bori se i za stalno članstvo.

Osim mikrosatelita Nemo HD Slovenija će raketom Vega u svemir lansirati i nanosatelit Trisat mase 4,4 kilograma. On će snimati Zemlju na osnovi multispektralnog zahvatanja slika i kratkotalasnim infracrvenom spektru, a trebalo bi da bude u upotrebi najmanje dve godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka