Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici prvi put snimili gasove koji izlaze iz crne rupe

Crne rupe su zastrašujuće, najfascinantnije pojave u svemiru. U njima leži odgovor na toliko toga, možda čak i na "veliko pitanje o životu". A i sam Stiven Hoking ih je do te mere objasnio i proslavio da su postale svakodnevno ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sve do sada, jedina stvar za koju su naučnici mislili da znaju sa sigurnošću jeste da je njeno gravitacijsko “povlačenje” tako jako da čak ni svetlo ne može pobeći. Ali, pazite sad – NASA je prvi put u istoriji snimila nešto kako izlazi iz crne rupe.

Novi podaci iz NASA-ine misije "Svift" i Nuklearnog Spektroskopskog Teleskopa (NuSTAR) uočili su gigantsku erupciju svetlosti koja izlazi iz centra supermasivne crne rupe u sazvežđu Pegaza, koji je udaljen od nas 324 miliona svetlosnih godina.

Pogledajte i Crne rupe: Istine i zablude o kosmičkom fenomenu

Novi nalazi sugerišu to da kada se korone, koje su izvori čestica sa ogromnim energetskim nabojima, stvaraju oko crne rupe, mogu se odjednom “ispucati” iz rupe, što rezultira snopom svetlosti rendgenskih zraka.

"Ovo će nam pomoći da shvatimo kako supermasivne crne rupe "napajaju" neke od najsvetlijih objekata u svemiru - kazao je Den Vilkins, sa Sent Meri Univerziteta u Halifaksu.

Crne rupe, naime, ne emituju svetlost, ali ih naučnici često vide kako su okružene prstenom svetlosti, što se događa, jer rupe privlače čestice oko sebe i nadograđuju ih. Takođe, korone su već dugo poznate, ali informacije o njima nisu. Ovo novo otkriće pomoći će da saznamo više i o crnim rupama, ali i koronama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka