Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je Dona Strikland, treća žena koja je ikada dobila Nobelovu nagradu iz fizike

Kanađanka Dona Strikland ulazi u istoriju nauke kao treća žena koja je ikada dobila Nobelovu nagradu iz fizike. Ovo prestižno priznanje, koje u fizici igra posebno značajnu ulogu i ponekad daje finalni sud o čitavim oblastima i ...

  Izvor: Foto: AP/Nathan Denette

U saopštenju Švedske kraljevske akademije nauka koje je obelodanjeno u Stokholmu drugog dana Nobelove nedelje, u utorak, 2. oktobra 2018. u 12 časova, navodi se da je kanadska naučnica u oblasti fizike lasera, Dona Strikland, nagrađena „za metod generisanja ultrakratkih optičkih impulsa visokog intenziteta“.

Striklandova radi na Univerzitetu Vaterlu u Kanadi kao vanredni profesor, a nagradu će podeliti sa svojim mentorom Žerarom Muruom sa kojim je, pišući svoju doktorksu tezu osamdesetih godina, radila na ovom metodu koji je trajno izmenio fiziku lasera. Ovogodišnja nagrada je zapravo dodeljena trima fizičarima „za temeljna otkrića u oblasti fizike lasera“, a pored Murua i Striklandove, Nobelova nagrada je dodeljena i američkom fizičaru Arturu Aškinu.

Poledajte i Suviše nadarena za patnju: Život Marije Kiri

Dona Strikland radi na laserima koji emituju vrlo snažne, ali neverovatno kratke impulse, što je od ogromne koristi ne samo za fiziku, nego i za biologiju i medicinu. Kako sama kaže, takvi impulsi traju svega jedan femtosekund, što je tako kratko da svetlost lasera (koja se kreće najvećom brzinom u svemiru) pređe rastojanje kraće od ljudske vlasi kose.

Author: Nathan Denette Software:NIKON D5 Ver.1.30 Created: 2018:10:02 15:01:59 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP/Nathan Denette

„Deo mene i dalje samo voli da se igra sa raznobojnim laserima“, rekla je u jednom od dva intervjua koje je dala pre nego što je postala Nobelovka, objašnjavajući da uprkos tome, uživa i u drugom aspektu posla – u velikom nadmetanju sa kolegama i težnji da se naprave što jači i što „brži“ laseri. U tom nadmetanju, Striklandova je sada otišla najdalje – dobila je Nobelovu nagradu.

Pogledajte i 10 naučnica koje su obeležile istoriju

Ovo priznanje stiže upravo u trenutku dok svet fizike potresa velika diskusija o ulozi žena kojih u fizici ima nesrazmerno više od priznanja koja dobijaju. Ironično, upravo prošle nedelje, na jednom seminaru u CERN-u, italijanski fizičar Alesandro Strumia iznosi mizogine ocene o sposobnosti žena da daju doprinose, a debata o tom pitanju izaziva buru u CERN-u. I dok diskusija postaje globalna, u isto vreme se u koverti sa laureatima koju je Nobelov komitet već spakovao, nalazi ime jedne žene.

Izvor: Nauka kroz priče

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka