Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čuveni matematičar tvrdi da je rešio Rimanovu hipotezu nakon 160 godina

Jedan od najistaknutijih britanskih matematičara, Majkl Atija, tvrdi da je pronašao dokaz za Rimanovu hipotezu - jedan od šest matematičkih problema za čije rešenje se dobija nagrada od milion dolara.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sada penzionisani Atija (89), nagrađivani britansko-libanski matematičar, predstavio je danas svoj rad na skupu u Hajdelbergu, za koji tvrdi da je „jednostavan dokaz” Rimanove hipoteze, a da li je uspeo da reši jedan od najpoznatijih nerešenih problema u matematici - utvrdiće komisija, navodi magazin „Nju sajentist”, prenosi Tanjug.

Pogledajte i Srbija osvojila šest medalja na olimpijadi iz matematike

Ukoliko rešenje Rimanove hipoteze bude potvrđeno, to će biti velika vest, ocenjuje britanski naučni časopis, ukazujući da je, između ostalog, ta hipoteza blisko povezana sa deljenjem prostih brojeva, koji se ne mogu deliti ni sa jednim celim brojem osim sa samim sobom i brojem jedan.

„Ukoliko se dokaže da je ta hipoteza tačna, matematičari će biti opskrbljeni mapom za lociranje svih takvih osnovnih brojeva, što bi bio značajan pomak sa dalekosežnim efektima na tom polju”, ističe se u tekstu.

Saznajte i Kako se mozak matematičara razlikuje od ostalih?

Nagrada od milion dolara, obećana za rešenje jednog od šest nerešenih „Milenijumskih problema” u matematici, koje je postavio američki Institut za matematiku „Klej”, mnoge matematičare je godinama stavljala na iskušenje da se upuste u potragu za dokazom Rimanove hipoteze, ali nijedan od njih do sada nije došao do nagrade.

Atija, dobitnik Fildsove medalje i Abelove nagrade, svestan je ove istorije neuspeha u istovetnim pokušajima.

Pogledajte i Malo poznate matematičke zanimljivosti

„Niko ne veruje da uopšte postoji dokaz za Rimanovu hipotezu, a kamoli da taj dokaz može da pruži neko ko ima skoro 90 godina”, rekao je on, izrazivši ipak nadu da će njegova prezentacija ubediti njegove kritičare u suprotno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka