Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija uskoro član komitet UN za mirovno korišćenje svemira?

Na prvoj međunarodnoj konferenciji o svemirskom pravu i politici, koja je održana u Moskvi, srpsku inicijativu za članstvo u Komitet UN za mirovno korišćenje svemira pozdravilo je mnogo učesnika i stručnjaka iz te oblasti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

To je za Tanjug izjavila jedna od osnivačicaa fonacije "Srpski zalog za svemir", Anja Nakarada Pečujlić, koja je predstavljala Srbiju na konferenciji i bila govornik na panelu o "Trenutnim pravnim okvirima za smanjivanje i rešavanje svemirskog otpada". 

Kaže da je njena poruka bila da države moraju poštovati međunarodno pravo o korišćenju svemira i istakla značaj međunarodne saradnje naročito u okviru Komiteta o miroljubivom korišćenju svemira. 

Podsetila je da Srbija još uvek nije članica tog Komiteta, ali da su na ovogodišnjoj konferenciji mnogi stručnjaci pozdravili srpsku inicijativu za članstvo. 

Ističe da je upravo jedan od glavnih ciljeva njene Fondacije članstvo naše zemlje u tom Komitetu. 

Pečujlić navodi da su razlozi nastanka Fondacije - da ponudi javnom i privatnom sektoru procenu industrijskih kapaciteta u Srbiji za doprinos u istraživanju svemira, pruži analizu benefita koje donosi uključivanje države u svemirske aktivnosti, podrži širenje zainteresovanih aktera u domen svemirske industrije, pomogne razmenu informacija i znanja između države i privrede. 

Konferenciju "Svemirsko pravo i politika" organizovale su Kancelarcija UN za svemirske poslove, Rusija i Ruska svemirska agencija u Moskvi od 11. do 13. septembra. 

Konferencija je okupila stručnjake iz te oblasti iz celog sveta, kao i predstavnike vlade Amerike, Rusije, Kine, Brazila, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Evropske unije i predstavnike privatnog sektora. 

Prisustvovalo je više od 150 ljudi, a Kancelarija UN za svemirske poslove kao predstavnike iz Srbije pozvala je osnivače fondacije "Srpski zalog za svemir" Marka Pajovića i Pečujlić. 

Osim Pečujlić na panelu o svemirskom otpadu govorili su profesor na Sapienza univerzitetu u Rimu Serđo Markizio, profesorka na Keio univerzitetu u Tokiju Setsuko Aoki, direktor pravnog odeljenja u svemirskoj agenciji UAE Naser Al Rašedi i pravni savetnik iz Evropske Svemirske Agencije Aleksander Sousek.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka