Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 odsto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su učestvovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz celog sveta s učešćem u globalnom BDP-u od 70 odsto.

Prema njihovoj proceni "mašine će do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mestu dok ih danas obavljaju 29 odsto", pokazuje WEF-ov izveštaj "Budućnost radnih mesta 2018", objavljeno u ponedeljak.

Pogledajte i U San Francisku roboti prave pljeskavice: Da li će mašine zameniti kuvare?

Paralelno bi ljudi mogli da dobiju 'nove uloge', što će od njih zahtevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promenama" u radu sa mašinama i kompjuterskim programima, procenjuju u WEF-u.

Brze promene mašina i algoritama, računarskih procesa usmerenih na rešavanje problema, "mogle bi da kreiraju 133 miliona novih uloga koje će zameniti 75 miliona izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Pogledajte i Neobična dadilja: U Kini predstavljen robot koji čuva decu i igra se s njima

Autori izveštaja predviđaju da će roboti brzo zameniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i sekretarskom sektoru.

Paralelno bi trebala da poraste potražnja za poslovima koji zahtevaju 'ljudske veštine', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektronske trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove veštine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uveravanja", pokazalo je istraživanje.

Pogledajte i Unutar japanskog hotela u kojem rade roboti (VIDEO)

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u aviosaobraćaju, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opšti trend kontinuiranog učenja i prilagođavanja.

Vladama pak savetuju da pripreme programe podrške za radnike i zajednice, ugrožene 'značajnim promenama" u kvalitetu i trajnosti novih poslova.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka