Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će robo-pčele postati jedini oprašivači useva?

Veštačka inteligencija ima mnogo primena u današnjem svetu, praktično u svakom segmentu života. Robo-oprašivači su, prema nekima budućnost poljoprivrede.

  Izvor: Ilustracija: Shutterstock

Kompanija Volmart je podnela je patent za autonomne, robotske pčele. Patent mega-korporacije specifično pokriva "oprašivače". Ti mali roboti mogu delovati baš kao i pčele, autonomno oprašujući useve. Robotske pčele bi radile pomoću senzora i kamera kako bi im pomogle da se kreću po usevima. Ove mini-letelice su autonomne i potencijalno mogu da se pri oprašivanju ponašaju kao prave pčele.  

Ovo nije jedini patent koji je Volmart podneo. Prema sajtu CB Insights, ovo je samo jedan od šest patenata za poljoprivredne dronove. Procene su da uključivanje autonomnih robota u poljoprivrednu proizvodnju može smanjiti troškove i povećati efikasnost poljoprivrede.

Iznenadna zainteresovanost Volmarta za poljoprivredu implicira da kompanija želi da stekne veću kontrolu nad hranom koju prodaje, poboljšavajući kvalitet i smanjujući troškove.

U međuvremenu, populacije pčela umiru i više se oprašivanje ne može uzeti zdravo za gotovo. Ova mala stvorenja su okosnica poljoprivrede i hrane koju jedemo. Dok naučnici rade na tome da bolje razumeju pad populacije oprašivača, čovečanstvu ostaje nada da će priroda naći načina da se oporavi, a do tada da se uzda u robo-pčele. Pitanje koje prati zujanje pčela je da li smo na putu ka kraju ili ka novom početku, odnosno, sa ili bez meda? 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka