Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Marija Kiri najuticajnija žena u istoriji prema anketi BBC

Poljsko-francuska naučnica Marija Kiri najuticajnija je žena u istoriji, odlučili su učesnici ankete BBC-ja.

  Izvor: Foto: Shutterstock; Spomenik Mariji Kiri u Varšavi

Čitaoci BBC-jevog časopisa “History2 (Istorija) svrstali su Kirijevu na prvo mesto liste sto žena koje su promenile svet, zbog toga što je bila prva osoba s dve osvojene Nobelove nagrade (za fiziku 1903. i hemiju 1911. godine) i zbog istraživanja radioaktivnosti - reči koju je sama skovala.

U Britaniji se uskoro obeležava stota godišnjica prava glasa žena i u jeku je rasprava o boljoj zastupljenosti žena u društvu i smanjenju razlike u platama među polovima.

Na drugom mestu je američka aktivistkinja Roza Parks, koja je odbila da ustupi svoje mesto u autobusu belcu i tako pokrenula borbu za prava crnaca u Americi, a na trećem čelnica britanskih sufražetkinja Emelin Pankherst, najzaslužnija za to što su žene dobile pravo glasa.

Engleska matematičarka i pionirka računarskog programiranja Ejda Lavlejs četvrta je na listi, a peta je britanska hemičarka Rozalind Frenklin koja je doprinela razumevanju molekularne strukture DNK.

"Ovaj spisak je posveta ženama u istoriji koje su suprotno izgledima ostvarile neverovatna dostignuća", kazala je Hinali Patel, portparolka najvećeg britanskog udruženja za prava žena “Fosit sosajeti” (Fawcett Society).

Izbor bi mogao da izazove i neke rasprave, piše Gardijan. Zaslužuje li zaista Margaret Tačer šesto mesto na listi, a princeza Dajana petnaesto? I da li je Eleanor Akvitanska (11), moćna žena dvojice kraljeva, Luja VII francuskog i Henrika II engleskog, imala veći značaj za svetsku istoriju od device Marije na 12. mestu.

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka