Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće kineskih naučnika: Prakornjače nisu imale oklop!

Prakornjače su se po mnogo čemu razlikovale od današnjih...

  Izvor: Foto: EPA/RUNGROJ YONGRIT

Škotski i kineski naučnici utvrdili su nove dokaze po kojima prakornjače nisu imale oklop, a saznali su i neke nove činjenice o njihovom razvoju.

Do sada je pronađeno relativno malo fosila prakornjača, zbog čega su se naučnici pitali na koji način i kada se ovim životinjama razvio oklop i kakvi su im bili preci. Rezultati istraživanja koje su sproveli kineski naučnici s Pekinške akademije nauka, objavljeni su u časopisu Nature i upotpunjuju neke "naučne karike koje nedostaju".

Istraživači su u jugozapadnoj kineskoj pokrajini Guejdžou otkrili gotovo čitav fosil prakornjače star oko 228 miliona godina i dugačak oko dva i po metra. Na skeletu je vidljiv kljun, ali i nekoliko zuba, što upućuje na "kariku koja nedostaje" u procesu evolucije ovih životinja.

Pogledajte i Ljubavne muke jedne kornjače

"Ovo je prvi fosil prakornjače s kljunom", kazao je koautor studije Čun Li s Pekinške akademije nauka.

Čun kaže da oblik kostiju otkriven na nedavno pronađenom fosilu ide u prilog pretpostavci po kojoj kornjače imaju iste pretke poput većine reptila, te otkriće smatra "važnom karikom koja nedostaje u ranoj evoluciji ovih životinja".

"Fosil je pokazao da fosil prakornjače koju smo nazvali Eorhynchochelys sinensis (Jutarnja kornjača s kljunom iz Kine) ima kosti, odnosno potporu za oklop, ali ipak nema razvijen oklop", kazao je dr Nikolas Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske u Edinburgu.

Zanimljivo je da je kljun gotovo u potpunosti razvijen, zubi su očuvani... iz čega se može zaključiti da su ovaj 'polukljun' i čeljust sa zubima izvrstan pokazatelj prelaznih karakteristika na putu prema razvoju današnjih kornjača, smatra Frejzer.

Dva i po metra dugačak fosil ima dugi rep i široka spljoštena rebra duž leđnog dela, koja se čine kao svojevrstna potpora i preteča oklopa.

Pogledajte i Kornjača Džonatan nekad i sad

Oklop je kornjačama vrlo važan, jer im služi kao zaštita, ali omogućuje im i da duže vremena provedu pod vodom. U njemu se nalaze zalihe magnezijuma i kalijuma koje ih štite od razvoja mlečne kiseline. Oklop "leži" na oko 50 kostiju s rebrima, na ramenim kostima i na pršljenovima.

Naučnici kažu da su zahvaljujući novom otkriću korak bliže otkrivanju činjenica o tome na koji se način razvio kornjačin oklop.Nadaju se da će uspeti da pronađu novi fosil koji će im dati još bolji uvid u ovu nepoznanicu.

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka