Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića na Marsu: Da li su pauci prvi stanovnici Crvene planete? (VIDEO)

Objekti koji se mogu videti na novim Nasinim fotografijama Marsa pojedini načnici tumače kao polje gejzira ili ugljen-dioksida, dok drugi spekulišu da bi to ipak mogao biti oblik života.

  Izvor: Photo: Profimedia

Prvobitna pretpostavka naučnika je da su crni objekti koji se mogu videti na snimcima zapravo kolonija mikroorganizama koji se svakog proleća i leta pojavljuju na površini kako bi hranu stovrili putem fotosinteze. Najveća polemika nastala je oko toga zašto se planeta Mars zagreva uvek na istom mestu i kako je moguće da ovi, za sada još uvek slabo istraženi objekti, nestaju baš kao što su se i pojavili.   

Pogledajte i Naučnici konačno utvrdili zašto nema života na Marsu

Snimci Južnog pola Marsa koje je u četvrtak objavila “NASA” pokazuju obrise i oblike nečega što u prvi mah podseća na pauke. Daljim istrživanjima utvrđeno je da slika pokazuje svetlucave nasipe koji se, prema Nasi, formiraju tokom svakog marsovskog proleća kada sunce počne da zagreva zaleđeni ugljen-dioksid od koga je sačinjen Južni pol ove planete. Kada se ugljen-dioksid zagreje, on menja svoje agregatno stanje iz čvrstog u gasovito. Zbog toga što se on topi od dna prema vrhu, gas ostaje “zarobljen” ispod površine.  

Mars se intenzivno približava Zemlji: Evo kada i kako ćete moći da vidite Crvenu planetu

Kako se ugljen-dioksid širi, nasipi polaku pucaju pod pritiskom kreirajući pritom formacije čiji oblik podseća na pauke. Crne tačke ili objekti vidljivi na snimcima zapravo predstavljaju prašinu koja se stvara u pukotinama kroz koje ugljen-dioksid izbija na površinu. 

Objekti koji se mogu videti na novim Nasinim fotografijama Marsa pojedini načnici tumače kao polje gejzira ili ugljen-dioksida, dok drugi spekulišu da bi to ipak mogao biti oblik života.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka