Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uskoro nas očekuje totalno pomračenje Meseca koje će biti vidljivo i iz Srbije

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01 (u Beogradu) pa do njegovog izlaska iz polusenke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Građani Srbije imaće priliku da u noći između petka i subote, 27. na 28. jul, posmatraju pomračenje Meseca, koje će uz stručne komentare moći da se posmatra i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu, saopšteno je iz Astronomskog društva „Ruđer Bošković“.

Sve faze pomračenja Meseca će biti vidljive iz oblasti Indijskog okeana, Indije, Istočne Afrike, Arabijskog poluostrava i područja Kaspijskog mora.

Iz Srbije će pojava moći da se prati od izlaska Meseca u 20.01 (u Beogradu) pa do njegovog izlaska iz polusenke 28. jula u 1.29.

Kako je očima vidljiv samo prolazak Meseca kroz Zemljinu senku, prema saopštenju Astronomskog društva Mesec će početi da ulaz u Zemljinu senku u 20.24, 21.30 će ceo uroniti, što je istovremeno i početak potpunog pomračenja.

Pogledajte i Računar koji je odveo ljude na Mesec

U 22.22 je sredina pomračenja, a tamno crvene boje Mesec će biti u 23.13, kada će početi da izlazi iz senke i to će biti kraj totaliteta.

Poslednji Mesečev kontakt sa Zemljinom senkom dogodiće se u 00.19 (subota, 28. jul).

U objašnjenju se navodi da Sunce, nama najbliža zvezda, obasjava sve svoje hladne pratioce, pa zato oni imaju senke i polusenke iza sebe.

Posmatrač Sunca iz polusenke vidi samo deo Sunca.

Sa njegovim približavanjem senci vidljivi deo Sunčeve površine je sve manji, da bi ono iz senke postalo potpuno nevidljivo.

Pogledajte i Your Shot: 10 spektakularnih fotografija super-Meseca

Zemljina senka je duga oko 1,5 milion kilometara. Kada Mesec u svom kretanju oko Zemlje uđe u njenu polusenku, odnosno senku, govori se o pomračenjima Meseca polusenkom ili senkom, koja mogu biti delimična ili potpuna (totalna).

Rumenilo izaziva Zemljina polusenka

Uobičajeno je da se jedno vreme pre prvog kontakta Meseca sa Zemljinom senkom kao i posle poslednjeg, na Mesečevoj površini u blizini dodira vidi rumenilo izazvano Zemljinom polusenkom.

Kako je 27. jula Mesec blizu horizonta pri prvom kontaktu sa senkom, ova igra „rumenila“ je pre prvog kontakta isključena.

Pogledajte i Svemir miriše na automobilske trke, Mesec na barut, a zvezde na...

I uopšte sve vreme pomračenja Mesec će biti blizu horizonta, najviše dva pedlja sasvim ispružene ruke.

Iako je u senci, Mesečev disk je vidljiv i obično ima tamnocrvenu boju.

Razlog je u tome što se od bele Sunčeve svetlosti kroz Zemljinu atmosferu posle savijanja u njoj do Mesečeve površine probija samo dugotalasna crvena svetlost.

Saznajte i Kako je moguće da Mesec sija?

U slučaju povoljnih meteoroloških uslova (vedro nebo) građani će ovu pojavu moći da posmatraju golim okom, dvogledom, a u Beogradu uz stručne komentare i sa Narodne opservatorije na Kalemegdanu.

Uz pomračenje Meseca biće moguće posmatrati i planete Veneru (na početku noći), Jupiter, Saturn i Mars. Mars je ovih dana pogodan za posmatranje jer je blizu Zemlje (u opoziciji), poručili su iz Astronomskog društva.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka