Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobičan slučaj padajućih koza: Zašto neke vrste strah bukvalno parališe?

Pre nekoliko godina, društvene mreže osvojili su snimci na kojima koze, nakon što pretrpe strah, padaju i ostaju „zaleđene“. U pitanju je fenomen koji se vezuje za određenu vrstu ove životinje i do kog dolazi zbog retkog genetskog ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko ova domaća koza primeti neki nagao pokret ili čuje iznenadan zvuk, najpre će pokušati da pobegne od izvora straha, ali već sledećeg trenutka ostaće ukočena. U težim slučajevima dolazi do padanja na tlo na bočnu stranu tela. Ova neobična pojava u slučaju „padajućih koza“ događa se čak i kada se ponašaju onako kako je za koze tipično –  kada pokušaju da skoče ili da se popnu na neku višu tačku. Čak i ukoliko se uzbude kad ugledaju hranu, one mogu reagovati na ovakav način.

Ako tokom ovog nesvakidašnjeg napada panike, koji obično traje između pet i dvadeset sekundi, podignete kozu, primetićete da se nijedan delić njenog tela ne savija niti pomera.

O čemu je reč?

Neobično ponašanje „padajućih koza“ izaziva nasledni genetski poremećaj poznat kao kongenitalna miotonija, koji se manifestuje ukočenošću i grčenjem mišića. Međutim, baš kao i ljudi koji žive s ovim stanjem, koze ne doživljavaju opadanje mišićne mase, ne ostaju neosposobljene, niti im je životni vek kraći od prosečnog. Stanje Myotonia congenita izaziva poremećaj hloridnog kanala u skeletnim mišićima. Gen CLCN1 u ovom slučaju sadrži misens mutaciju, što znači da je aminokiselina alanin zamenjena prolinskim ostacima. Iako je sitna, ova mutacija je dovoljna da provodljivost hloridnih jona u mišićnim vlaknima bude smanjena, zbog čega je odloženo opuštanje mišića nakon što je koza napravila neki nevoljan pokret.

Ova neobična pojava prvi put je u naučnoj literaturi opisana 1904. godine, a s kongenitalnom miotonijom je povezana tek 35 godina kasnije. Koze koje se iznenada ukoče i padaju pojavile su se u Americi osamdesetih godina XIX veka, a niko nije siguran kako je ova rasa nastala. Jedna grupa naučnika veruje da je u jednom krdu prirodno došlo do mutacije, dok druga smatra da je sve počelo kada je farmer Džon Tinsli u Tenesi doneo četiri grla iz Kanade, a godinu dana kasnije ih prodao dr H. H. Mejberiju, koji je odgajio veliko krdo. Mlade je prodavao obližnjim farmama, pa je grla s mutacijom bilo sve više.

„Padajuće koze“ obično se još nazivaju i miotoničnim kozama i predstavljaju jednu od nekoliko vrsta koza koje potiču iz Severne Amerike. Uglavnom se mogu videti u Tenesiju i okolnim saveznim državama na jugu Sjedinjenih Američkih Država. Neznatno su sitnije od ostalih vrsta koza – visoke su između 43 do 64 centimetra i teške između 27 i 79 kilograma. Uzgajaju se pre svega zbog mesa, kao i zbog vune, koja im brže raste u zimskim meseci.

Kako stručnjaci objašnjavaju, ovakva vrsta teško bi opstala u prirodi. Ukoliko bi se našle oči u oči s predatorom, „drvenonoge iz Tenesija“ bi se paralisale, a prirodna selekcija bi učinila svoje.

Pre nekoliko godina, društvene mreže osvojili su snimci na kojima koze, nakon što pretrpe strah, padaju i ostaju „zaleđene“. U pitanju je fenomen koji se vezuje za određenu vrstu ove životinje i do kog dolazi zbog retkog genetskog poremećaja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka