Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U San Francisku roboti prave pljeskavice: Da li će mašine zameniti kuvare?

U San Francisku, u novom restoranu brze hrane "Kreator" vlasnika grčkog porekla, pljeskavice će praviti roboti, a evo i kako će to sve funkcionisati...

  Izvor: Foto: Profimedia

Sva mesta su rezervisana tokom juna i jula, kada će restoran raditi samo sredom i četvrtkom, i to svega po dva i po sata dnevno - od 11:30 do 14:00. Za goste koji bi da tokom avgusta probaju "robotske pljeskavice", postoji dugačka lista čekanja, a rezervisanje mesta za septembar još nije počelo.

Sajt o kulinarstvu "Eater" piše da je San Francisko, svetski "epicentar" tehnoloških kompanija, "grad opsednut hranom", grad koji munjevito prihvata novine i prednjači po idejama.

Upravo takav tim je autor "Kreatora" - restorana, ali i kompanije kulinarske robotike koja će ponuditi "prve robotske hamburgere u svetu" kada se otvori u sredu, 27. juna, u prestižnom priobalnom poslovnom i turističkom delu grada.

"Ta mašina nije parodija čoveka - s robotskim rukama i prstima, koja prevrće pljeskavice i ređa zemičke po pokretnoj traci", piše portal "Eater".

To je "sveobuhvatni uređaj za proizvodnju hamburgera" koji obavlja sve radnje tokom pripreme pljeskavica - od rezanja i tostiranja zemički, preko mlevenja i mešenja mesa, i pečenja pljeskavica tačno po svakoj narudžbi, a sve to za pet minuta.

Tim koji je to izmislio i napravio, čini "impresivna grupa inženjera i robotičara iz panteona tehnologije" - Epla, NASA-e i "Tesle".

Saznajte i Mogu li roboti da sastave stolicu brže od vas? (VIDEO)

"Ali, uprkos vatrenoj moći te mašine, razlog njenog nastanka je u potpunosti usredsređen na poboljšanje hrane", piše u članku. 

Autorka objašnjava da su se "preduzeća prehrambene tehnologije u nedavnoj prošlosti previše usredsređivala na stvaranje hladnih i komplikovanih uređaja čija je stvarna korisnost bila u drugom planu", za šta je primer "đusero" (Juicero), sokovnik od 700 dolara koji je "spektakularno propao kada su korisnici otkrili da ceđenjem voća rukom dobijaju potpuno isti rezultat". 

Tako je sada već osmogodišnji projekat "Kreatora" počeo od želje osnivača, Aleka Vardakostasa da poboljša sam način na koji se sprema hrana.

"Uvek smo bili kompanija kojoj je hrana na prvom mestu", kaže Vardakostas čija je firma ranije bila poznata pod nazivom "Momentum mašins" (Momentum Machines), i dodaje: "Hteo sam da napravim bolji kulinarski instrument". 

Vardakostas zna šta je neophodno, jer je proveo godine i godine u Kaliforniji prevrćući nebrojene pljeskavice u restoranu svoje porodice poreklom iz Grčke. Potom je diplomirao i fiziku i inženjering na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari. 

Vardakostas kaže: "Pomislio sam tada: 'Zašto tu tehnologiju ne uvedemo u restorane da bismo imali bolju hranu?'. Zašto ne možemo poboljšati život ljudima koji rade u restoranima?". 

Pogledajte i 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Iako robotski uređaj obavlja sav posao, ipak biće tu i ljudi. U špicu posete gostiju, čak devet "poslužitelja robota" će uzimati narudžbine, odnositi gostima hamburgere i piće, i "pružati dobro, staromodno ljudsko gostoprimstvo". 

U restoranu nema "kioska za naručivanje" - automatizovanih elektronskih tabli na ulazu, s ogromnim šarenim menijem na dodirivanje, i s prorezom u koji treba ubaciti bankarsku karticu da bi se naručeno platilo - što je u Americi postalo uobičajeno, jer to, rekao je Vardakostas, "izgleda distopijski", već će u "Kreatoru" narudžbine gostiju uzimati ljudi, kelneri, ali s "ajfonom". 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka