Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norman je dokaz da i veštačka inteligencija može da "ode" u psihopatologiju

Ne, nije reč o novom horor filmu - reč je o Normanu, prvoj veštačkoj inteligenciji (AI) koja pokazuje znakove psihopatskog ponašanja, objavili su američki naučnici, u studiji koja bi trebalo da pokaže potencijalne opasnosti od AI-ja.

  Izvor: Foto: EPA/Focke Strangmann

Norman "predstavlja studiju slučaja opasnosti u kojoj veštačka inteligencija može poći naopako, ako se pristrasni podaci unesu u algoritme pomoću kojih mašina uči", objavio je prestižni Masačusetski Institut Tehnologije (MIT).

"Postoji ključna ideja u učenju mašine: podaci koji se unose u algoritme tog učenja mogu značajno promeniti ponašanje same mašine", navode naučnici MIT-a uključeni u istraživanje.

"Kad govorimo o AI algoritmima koji su pristrasni ili nepošteni, krivac uglavnom nije sam algoritam, već podaci koji su uneseni", dodaju naučnici Pinar Janardag, Manuel Sebrijan i Ijad Rovan.

Otuda i ideja kreiranja Normana, psihopatskog AI-ja nazvanog prema liku psihopatskog ubice Normana Bejtsa iz filma "Psycho" Alfreda Hičkoka iz 1960.

Saznajte i Koliko je pametna veštačka inteligencija?

Norman je 'nahranjen' samo osnovnim podacima kojima se opisuju fotografije 'umirućih ljudi' pronađene na društvenoj mreži Redit. Naučnici su nakon toga Normanu pokazali slike mrlja mastila, kao u poznatom Roršahovom psihološkom testu, kako bi videli što u njima Norman vidi i uporedili njegove odgovore s odgovorima drugih AI-ja u koje su uneseni tradicionalni podaci.

Rezultati su u najmanju ruku bili sablasni: u mrljama mastile u kojima 'tradicionalni' AI vidi "dve osobe koje stoje jedna blizu druge", Norman vidi "osobu koja skače kroz prozor". A kad Norman prepozna "muškarca kog je iz vatrenog oružja ubila njegova žena", drugi AI-ji vide "osobu koja drži kišobran".

Pogledajte i Stručnjaci upozoravaju: Veštačka inteligencija bi mogla da se koristi i za političku manipulaciju

Na stranici "norman-ai.mit.edu" prikazano je desetak primera mrlja mastila i odgovore koje su dala dva sistema - a u svakom slučaju Norman je imao neku jezivu ideju o tome što je u mrljama prepoznao.

Stranica dopušta korisnicima da takođe testiraju Normana mrljama mastila, te pošalju svoje odgovore kako bi pomogli da "Norman popravi samoga sebe".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka