Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada će lutajuća zvezda Glisi 710 stići do Sunčevog sistema?

Lutajuća zvezda "Glisi 710" stići će do Sunčevog sistema nekoliko desetina hiljada godina ranije nego što se verovalo, tvrde španski naučnici, ali to je sve daleka budućnost koju neće doživeti ni najdalji potomci današnjih ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nova računica španskih naučnika pokazuje da će poznata zvezda lutalica, koja juri prema Sunčevom sistemu, prići Suncu na manju udaljenost nego što se to donedavno mislilo.

Prema novim proračunima, patuljasta zvezda "Glisi 710" trebala bi do Sunčevog sistema da stigne za 1,29 miliona godina, umesto za 1,36 miliona, a trebalo bi da prođe kroz njegov spoljni deo, poznat kao Ortov oblak.

"Glisi", koja se kreće svemirom bez uticaja gravitacije, ima brzinu od 51.500 kilometara na čas kroz Mliječni put.

Pogledajte i Mlečni put „krio“ još 883 galaksije! (VIDEO)

Još od 1996. godine zna se da putuje prema Sunčevom sistemu, međutim, naučnici su tek prije nekoliko godina prikupili dovoljno podataka za preciznije izračunavanje njene udaljenosti i brzine.

Stručnjaci smatraju da "Glisi 710" ne predstavlja opasnost čak ni za daleke potomke ljudi.

Naime, ta zvezda ima masu koja iznosi samo 60 odsto mase Sunca, tako da će svojom gravitacijom moći da utiče samo na tela u okolini od 40 astronomskih jedinica (udaljenost od Sunca do Zemlje).

Pogledajte i Zabeležen jedan od najvećih događaja u svemiru: Sudar neutronskih zvezda kojim nastaju zlato i platina (VIDEO)

Drugim rečima, mogla bi izazvati samo poremećaje u Ortovom oblaku, kroz koji će proći na udaljenosti od 4.303 astronomske jedinice od Sunca.

Radi poređenja, to je 100 puta dalje nego što je udaljenost od Plutona do Sunca.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka