Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li roboti da sastave stolicu brže od vas? (VIDEO)

Grupa istraživača sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvila je par robotskih ruku sposobnih za sastavljanje nameštaja.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Video prikazuje kako robotske ruke sastavljaju jednu Ikeinu Stefan stolicu u sklopu studije objavljene 18. aprila u časopisu "Science Robotics".

Roboti su bili u stanju da samostalno sastave stolicu za 20 minuta, koristeći senzore pritiska, 3D kamere i industrijske hvataljke – ruke.

"Vešto rukovanje je znak ljudske inteligencije. Ipak, demonstracije samostalnog rukovanja su do sada bile ograničene na elementarne zadatke", naveli su istraživači predvođeni profesorom Kvang-Cuongom Famom.

Pogledajte i 10 najinteresantnijih robota u istoriji

Naučnici smatraju kako ovo istraživanje otvara mogućnost za robote da samostalno rade u oblasti proizvodnje ili logistike, gde tradicionalni roboti ne predstavljaju održivu opciju.

"Glavni razlog je da zahvat kompleksnog rukovanja kod ljudi zahteva usavršavanje brojnih veština, vizuelnih i taktilnih, do planiranja pokreta, kontrole snage i dvoručne koordinacije, kao i rukovanja i njihovih kompleksnih interakcija", zaključili su.

Grupa istraživača sa singapurskog Tehnološkog univerziteta Nanjang razvila je par robotskih ruku sposobnih za sastavljanje nameštaja.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka