Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska svemirska stanica izgorela pri povratku na Zemlju (FOTO)

Kineska svemirska stanica Tijangong 1 većim delom je izgorela noćas pri povratku u zemljinu atmosferu iznad Južnog Pacifika, saopštile su kineske vlasti.

  Izvor: Foto: Beta/Ju Zhenhua

Eksperimentalna svemirska laboratorija koja je bila u kvaru, ušla je u atmosferu oko 8.15 po vremenu u Pekingu (2.15 po centralnoevropskom vremenu), saopštila je Kineska agencija za planiranje letova s posadom (CMSEO).

Letelica koja od 2016. godine leti nekontrolisano ponovo je ušla u atmosferu nešto ranije nego što je predviđeno. Kineska agencija je ranije najavila da očekuje njen povratak na Zemlju oko 2.42 po centralnoevropskom vremenu, što bi značilo da bi bila iznad južnog Atlantika iznad Sao Paula. Naučnici koji su pratili dezintegraciju letelice u orbiti predvideli su da će ona uglavnom izgoreti i predstavljati minimalan rizik za ljude. Analiza iz kineskog Svemriskog kontrolnog centra pokazala je da je tako i bilo i da je letelica uglavnom izgorela. Astrofizičar na australijskom Nacionalnom univerzitetu rekao je da povratak Tjangonga 1 na zemlju bio "uglavnom uspešan" i da bi naravno bilo bolje da ona nije nekontrolisano padala ka Zemlji.

"Moglo je biti bolje naravno ona je padala, ali je pala u Južni Pacifik i to je otprilike mesto na koje je i bilo poželjno da padne", rekao je Taker.

Laboratorija je postavljena u orbitu septembra 2011. godine. Trebalo je da se kontrolisano vrati u atmosferu Zemlje, ali se pokvarila u martu 2016. godine, što je izazvalo zabrinutost oko njenog "pada".

Međutim, rizik da nekog čoveka pogodi neki njen deo teži od 200 grama je bio jedan prema 700 miliona, navela je kineska služba za planiranje letova s ljudskom posadom CMSEO.

Software:Adobe Photoshop CS5.1 Macintosh Created: 2018:03:29 13:01:05
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP

"Tiangong-1" ili: "Nebeski dvor", koristio se za medicinske eksperimente, kao laboratorija, i smatrao se prvim korakom za izgradnju veće svemirske stanice.

Ogromna toplota zbog trenja tokom leta brzinom od više od 20.000 kilometara na sat, dovodi do toga da glavna struktura izgori ili eksplodira, i to već oko 80 kilometara iznad površine Zemlje, saopštila je ranije Evropska svemirska agencija (ESA)

Prekretnica u svemirskim putovanjima: Kina do 2040. planira da napravi svemirski brod na nuklearni pogon

ESA je najavila da će većina fragmenata da se rasprši u vazduhu, a da će mali broj padati relativno sporo pre nego što sasvim padne do same površine Zemlje, i da će verovatno završiti u moru, jer mora i okeani zauzimaju više od 70 odsto površine Zemlje.

Stanica "Tiangong-1" koja je veličine autobusa i teži 8,5 tona po veličini je tek 50. predmet koji se od 1957. godine nekontrolisano vraća na Zemlju, rekao je Džonatan Mekdauel, astronom Astrofizčkog centra Harvard-Smitsonian u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina je uložila milijarde dolara u osvajanje svemira kako bi pokušala da uhvati korak s Evropom i SAD. Osvajanje svemira koje koordinira vojska Kine, smatra se simbolom nove moći te zemlje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka