Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineska svemirska stanica otkazala i pada ka Zemlji, ali gde će završiti? (VIDEO)

Kineska svemirska letelica “Tiangong-1” trebalo bi da se raspadne u Zemljinoj atmosferi između 30. marta i 2. aprila, a nemački istraživači pomno motre modul kako bi što preciznije predvideli gde će i kada udariti.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kineska svemirska stanica uskoro će se sudariti sa Zemljom, a najnovija predviđanja kažu da bi se susret mogao dogoditi između 30. marta i 2. aprila.

Nazvana “Tiangong-1”, što u prevodu znači “Nebeska palata”, letelica je u orbitu poslata 2011. godine. Stanica je dizajnirana kako bi testirala robotske tehnologije, a bila je domaćin jedne robotske letelice – “Šenžo 8” – i dve posade kineskih astronauta na misijama “Šenžo 9” i “Šenžo 10” koje su usledile. 

U maju 2017. godine, kineski zvaničnici su Ujedinjenim nacijama objavili prvi izveštaj, rekavši da je “Tiangong-1” prestao s radom 16. marta 2016. godine. Naime, letelica je ostala bez goriva i više nije mogla da se kontroliše sa Zemlje.

Naša čudnovata planeta: 7 neverovatnih stvari koje niste znali o Zemlji

Sada, naučnici Instituta za fiziku visokih frekvencija i radarske tehnike Fraunhofer (Fraunhofer FHR) prate satelit težak 8,5 tona uz pomoć radarskog sistema za koji kažu da je jedan od najmoćnijih u svetu.

Istraživači takođe prate rotaciju stanice, koja je jedan od faktora u određivanju gde će svemirski modul pasti na Zemlju.

Pogledajte i NASA u panici: Džinovski asteroid "Benu" preti našoj planeti

Očekuje se da će kineska stanica pasti negde ispod svoje orbitalne inklinacije (latitude između 43 stepeni severno i 43 južno), te da će neki njeni delovi pasti na površinu.

Veliki sateliti i svemirske stanice povremeno padnu nazad na Zemlju nakon boravka u svemiru. Međutim, šanse da delovi koji prežive izgaranje u atmosferi pogode nekog na Zemlji su ekstremno male.

Kineska svemirska letelica “Tiangong-1” trebalo bi da se raspadne u Zemljinoj atmosferi između 30. marta i 2. aprila, a nemački istraživači pomno motre modul kako bi što preciznije predvideli gde će i kada udariti.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka