Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici napravili pivo bez hmelja sa prepoznatljivim ukusom

Američki naučnici pronašli su način kako da proizvedu pivo koje će imati prepoznatljiv ukus hmelja, ali neće sadržati tu biljku, prilično zahtevnu za uzgoj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici s kalifornijskog univerziteta Berkli kažu da bi se tom tehnikom mogla smanjiti zavisnost pivske industrije o hmelju, "žednoj" i skupoj kulturi, a poznata aroma i ukus piva ne bi se promenili. 

Oni su članku u časopisu Nature Communications opisali kako su uspeli manipulisati genomom pivskog kvasca i dodati mu gene metvice i bosiljka, što je podstaklo proizvodnju aroma kakve se inače dobijaju dodavanjem hmelja tokom procesa proizvodnje piva. 

Otkrijte i Kako se pravi pivo po sumerskom receptu starom 4.000 godina?

"Koristeći se tehnikama koje su nam bile na raspolaganju uspeli smo precizno kontrolisati metabolizam za proizvodnju pravilne količine arome hmelja", kazao je Džej Kisling, profesor hemijskog i biomedicinskog inženjeringa na Berkliju.

Postupak nije bio jednostavan, jer su naučnici morali dodati ista četiri gena svakom nizu hromozoma, kako bi stvorili stabilan soj kvasca koji će izdržati proces proizvodnje piva. 

Pogledajte i Neobični novi resursi: Pivo od urina!

Rezultati su bili toliko uverljivi da su zaposleni obližnje pivare Lagunitas kazali da je laboratorijsko pivo bilo "hmeljastije" od pravog. 

Hmelj je biljka koja traži velike resurse, pa je otprilike za količinu hmelja nužnu za dobijanje pola litra piva potrebno 25 litara, vode samo za uzgoj hmelja.  

Saznajte i Kakvog je ukusa 170 godina staro pivo pronađeno u olupini jednog broda?

Zatim, potrebno je dosta energije za procesuiranje, prevoz i skladištenje hmelja. 

Drugim rečima, stvaranjem alternativne arome hmelja uštedelo bi se mnogo vode i đubrivo i celi proces proizvodnje piva postao bi ekološki održiviji, a naučnici se upravo tome nadaju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka