Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi uvid o ljudskim precima: Najraniji homo sapiens pokazivao neverovatna umeća

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu istoriju razvoja čoveka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapiensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmenjujući dobra s drugim grupama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Naučnici su analizirali artefakte stare 320.000 godina otkrivene u južnoj Keniji što odgovara vremenu kada su otkriveni najraniji fosili homo sapensa na drugim mestima u Africi.

Pogledajte i Otkrivena tajna duga 200 hiljada godina: Kako su neandertalci pravili lepak

Naučnici su opisali oker pigment s kojim su proizvodili jarko crvenu boju koja se mogla koristiti za bojanje tela ili drugo simbolično izražavanje, kao i oruđe izrađeno od vulkanskog stakla opsidijana koji može da proizvede vrlo oštre oštrice koje su u suprotnosti sa zdepastim oruđem proizvedenim u ranijim fazama evolucije čoveka.

Razmena dobara

Naučnici su pronašli bogate dokaze o transportu opsidijana na velike udaljenosti u bazen Olorgesailie udaljen od nalazišta 88 kilometara preko neravnog terena što znači da je nabavljen od drugih grupa ljudi kroz razmenu dobara, ali nije poznato šta je dato u zamenu za taj vulkanski kamen.

Otkriće ukazuje na napredak u tehnologiji i društvenim strukturama neočekivan za tako ranu istoriju razvoja čoveka, kažu naučnici.

"Moje gledište je da su te novo razvijene mentalne i društvene sposobnosti, uključujući svest o postojanju udaljenih grupa, korišćenje pigmenata i inovativnih tehnologija, uključujući oštre predmete, bili temelj razvoja naše vrste", kaže paleoantropolog Rik Pots, direktor u prirodnjačkom muzeju Smitsonijan.

Pogledajte i Prvo oruđe od kostiju napravili su neandertalci

"To su možda bile odlike koje su razlikovale našu genetsku liniju od drugih ranih ljudskih vrsta".

Naučnici su otkrili pigmente - tamnosmeđu boju od mangana i jarko crvenu od okera.

"Odluka da se oker 'uveze' izdaleka umesto da se koriste pristupačni lokalni materijali koji ispunjavaju istu svrhu pokazuje da je crveno lice, ili kosa, ili odeća, ili oružje takođe imalo neku vrstu simbolične poruke", kaže paleoantropološkinja Alison Bruks sa Univerziteta Džordž Vašington.

Naučnici su opisali oruđe od opsidijana koje je bilo manje, bolje obrađeno i specijalizirano, za razliku od velikog kamenog oruđa koje su koristile ranije ljudske vrste.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Science.

Izvor: Agencije

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Za današnje "naučnike" je sve "neočekivano". Samim tim, sve je "otkrice". A od toga se lepo živi.

Najnovije

Priroda

Nauka