Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fosil star 127 miliona godina baca novo svetlo na razvoj ptica

Minijaturni fosil praistorijkse ptičice pomaže naučnicima da razumeju razvoj ptica u vreme dinosaurusa.

  Izvor: Foto: EPA/Peter Komka

Fosil iz vremena mezozoika (pre 250 do 65 miliona godina) je mala ptica iz grupe praistorijskih ptica poznatih kao Enantiornithes. Gotovo čitav kostur među najmanjim je pticama ikad otkrivenim iz razdoblja mezozoika.

Kraći je od pet centimetara i verovatno je težio oko 85 grama dok je bio živ. Ono što ovaj fosil čini toliko značajnim i jedinstvenim je što je ptić uginuo vrlo brzo nakon što se izlegao, a to je ključno razdoblje formiranja kostura ptice.

To znači da je vrlo kratki životni vek ptičice dao naučnicima retku priliku za analizu koštane strukture i razvoja kostiju te vrste.

Proučavanje osifikacije, procesa razvoja kostiju, može objasniti mnogo o životu mlade ptice, kažu naučnici. Može im pomoći da otkriju sve od toga da li je mogao da leti ili je nakon izleganja morao da ostane s roditeljima, kao i da li je mogao sam da preživi.

Vođa istraživanja Fabijen Knol sa univerziteta u Mančesteru objašnjava: "Evolucijska diversifikacija ptica rezultirala je širokim rasponom razvojnih strategija ptića i važnim razlikama u brzini njihovog rasta. Analiziranjem razvoja kostiju možemo proučiti čitav raspon evolucijskih osobina".

Pogledajte i Neverovatno: Sićušne ptice lete tri dana bez sletanja

Zbog toga što je fosil tako mali tim je za njegovo proučavanje koristio sinhotronsko zračenje kako bi video do detalja mikrostrukturu kostiju.

Knol kaže da nove tehnologije nude paleontolozima neslućene mogućnosti za istraživanje fosila.

Naučnici su otkrili da je prsna kost ptičice uveliko bila od hrskavice i još nije okoštala što znači da nije još mogao da leti.

Obrasci okoštavanja koji su uočeni kod ove i drugih vrlo mladih ptica iz grupe Enantiornithe sugerišu da su razvojne strategije te grupe drevnih ptica bile raznolikije nego što se pre mislilo.

Saznajte i Zašto nam se više dopadaju zvuci koje proizvode manje ptice?

Tim ističe da to što nije imao okoštali sistem ne znači nužno da je ptičica preterano zavisila od roditelja za hranu. Današnje vrste ptica poput agapornisa vrlo su zavisne od roditelja kad se izlegnu dok su druge poput pilića vrlo nezavisne.

Koautor istraživanja Luis Čjape iz Muzeja prirodne istorije u Los Anđelesu kaže kako novo otkriće zajedno s drugima iz drugih delova sveta omogućava pogled u svet drevnih ptica koje su živele u vreme dinosaurusa. "Fascinantno je koliko je mnogo obieležja, koje vidimo kod današnjih ptica, bilo razvijeno pre više od sto miliona godina".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka