Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci upozoravaju: Veštačka inteligencija bi mogla da se koristi i za političku manipulaciju

Veštačka inteligencija pored mnoštva korisnih stvari može predstavljati veliku opasnost, od automatskog hakovanja, preko napada na pojedince do manipulisanja izborima, ocenili su stručnjaci u izveštaju "Zloupotreba veštačke ...

  Izvor: Foto: AP/Kin Cheung

Šarar Avin iz Centra za istraživanje spoljašnjih rizika pri Univerzitetu Kembridž rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) da se izveštaj fokusirao na mogućnosti veštačke inteligencije koje postoje sada ili će biti dostupne u roku od pet godina, a ne u dalekoj budućnosti.

Autori izveštaja upozoravaju da vlade moraju razmotriti nove zakone, kao i da oni koji rade na sistemima veštačke inteligencije moraju više raditi na sprečavanju zloupotreba tehnologije.

Avin je rekao da bi u bliskoj budućnosti tehnologije kao Guglov (Google) AlfaGO (AlphaGo), koji je prvi pobedio čoveka u igri go, mogli koristiti hakeri da pronalaze obrasce u podacima i šiframa.

Među opasnostima je da bi pojedinci mogli kupiti dronove sa softverom za prepoznavanje lica i time napadali svoje mete.

Saznajte i Koliko je pametna veštačka inteligencija?

Avin je rekao da bi programeri mogli automatski da prave "lažne" video snimke za političku manipulaciju, dok bi hakeri mogli da koriste programe za sintezu govora kako bi se napadali politički protivnici.

U izveštaju se navodi da se već koriste botovi za manipulaciju na društvenim mrežama koje kontrolišu ljudi, što je dovelo i do uticaja na političko izveštavanje mejnstrim medija i formiranje političkih stavova.

Sofisticirani sistemi veštačke inteligencije bi mogli da ciljaju grupe s pravom porukom u najpogodnije vreme kako bi se maksimizirao potencijal za ubeđivanje.

Pogledajte i Saudijska Arabija dala državljanstvo robotu: "Kako vi znate da ste čovek?" (VIDEO)

Pored manipulacije na izborima, to se može koristiti i za regrutovanje terorista, dok će autoritarni režimi dobiti dodatne mehanizme za kontrolu koji verovatno neće biti na raspolaganju u demokratskim sistemima.

Majls Brandejdž s Instituta za budućnost čovečanstva pri Oksfordskom univerzitetu rekao je da će veštačka inteligencija promeniti "pejsaž opasnosti po gradjane, organizacije i države".

"Često je slučaj da sistemi veštačke inteligencije ne samo da dostižu nivo ljudskih rezultata već ih značajno nadmašuju", rekao je on.

Na korak do rešenja velikog problema: Kako bi veštačka inteligencija mogla da smanji patnju životinja

Brandejdž je dodao da je neophodno razmotriti implikacije superljudskog hakovanja, nadzora, ubedjivanja i identifikacije fizičkih meta.

Izveštaj "Zloupotreba veštačke inteligencije", koji ima sto strana, identifikuje tri oblasti digitalnu, fizičku i političku u kojima će veštačka inteligencija najverovatnije biti zloupotrebljena.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka