Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li postoji opasnost od zračenja koje emituju mobilni telefoni?

U istraživanjima kod oko šest posto mužjaka pacova čija su tela izložena najvišim nivoima zračenja mobilnih telefona razvili su se švanomi - retka vrsta tumora nervnog tkiva u blizini srca, dok se kod životinja koje nisu bile izložene ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kod mužaka pacova izloženih vrlo visokim dozama zračenja poput onoga koje emituje mobilni telefon razvili su se tumori u tkivu oko srca, pokazao je izveštaj naučnika američke vlade o potencijalnim zdravstvenim rizicima tih uređaja.

Kod ženki pacova i miševa izloženih istoj vrsti zračenja nisu se razvili tumori, prema preliminarnom izveštaju Američkog nacionalnog toksikološkog programa (NTP), dela nacionalnog instituta za istraživanje uticaja okoline na zdravlje.

Ti rezultati deo su višegodišnjih istraživanja koja bi trebalo rešiti sporove da li je zračenje mobilnih telefona štetno.

Iako su rezultati intrigantni, ne mogu se primeniti na ljude, upozoravaju naučnici NTP-a i američke Agencije za hranu i lekove (FDA).

Oni ističu da je cilj istraživanja na životinjama bio da se ispita ekstremna izloženost zračenju mobilnih telefona i da sadašnje sigurnosne granice za zračenje mobilnih telefona pružaju zaštitu.

Upkos tome dva desetogodišnja istraživanja vredna 25 miliona dolara, koja su najsveobuhvatnije procene zdravstvenih posledica izloženosti radiofrekvencijskom zračenju kod pacova i miševa, postavljaju nova pitanja o izloženosti tim sveprisutnim uređajima.

Pogledajte i Smrtonosne navike: Pet stvari koje su štetne koliko i pušenje

U istraživanjima kod oko šest posto mužjaka pacova čija su tela izložena najvišim nivoima zračenja mobilnih telefona razvili su se švanomi - retka vrsta tumora nervnog tkiva u blizini srca, dok se kod životinja koje nisu bile izložene zračenju nisu razvili ti tumori.

"Intrigantni deo toga je da su ti tumori slični tumorima koji su u nekim epidemiološkim studijama uočeni kod intenzivnih korisnika mobilnih telefona”, kaže Džon Buker, viši naučnik u NTP-u u telefonskom intervjuu za Rojters.

"Naravno, oni su bili u nervima u uhu ili blizu mozga, ali radilo se o istoj vrsti tumora koji smo otkrili u srcu", rekao je.

Doktor Otis Brauli, glavni lekar Američkog društva za rak ističe da studije nisu potvrdile veze za češće vrste tumora.

Pogledajte i Lekari u Nemačkoj pronašli lek protiv tumora?

"Ti nacrti izveštaja izazvaće mnogo zabrinutosti, ali zapravo neće promeniti ono što kažem ljudima: dokazi za veze između mobilnih telefona i raka su slabi i do sada nismo uočili veći rizik za rak kod ljudi”, kazao je on u saopštenju.

Brauli kaže da korisnici mobilnih telefona, ako ih brinu ti rezultati kod životinja, trebaju da nose slušalice.

Za razliku od jonizirajućeg zračenja poput gama zračenja, radona i RTG-a koja mogu razbiti hemijske veze u telu i poznato je da izazivaju rak, radiofrekvencijski uređaji poput mobilnih telefona i mikrotalasa emituju radiofrekvencijsku energiju, oblik nejonizirajućeg zračenja.

Razlog za brigu kod te vrste zračenja je da proizvodi energiju u obliku topline i česta izloženost kože može rezultirati promenom aktivnosti moždanih stanica, kao što su neke studije sugerisale.

Zračenje mobilnih telefona brzo se rasipa

U istraživanju NTP-a, pacovi i miševi bili su izloženi višim nivoima zračenja toliko dugo koliko čak i najpredaniji ljudi ne provode na telefonu i njihova čitava tela bila su izložena odednom, prema nacrtu izveštaja.

„Tihi ubica“ koji odnosi više života nego rak dojke: 7 ranih simptoma raka pankreasa

Buker kaže kako se učinak verovatno pokazao samo kod mužjaka zbog toga što su oni veći i verovatno su apsorbirali više zračenja u odnosu na ženke pacova i miševa.

Mobilni uređaji uobičajeno emituju niže nivoe zračenja od maksimalno dozvoljenih, navodi se u izveštaju.

Zračenje mobilnih telefona brzo se rasipa pa bi se rizik, ako uopće postoji, odnosio na delove tela koji su u blizini uređaja koji emituje zračenje, kaže Buker.

Otkrijte i Kako pametni telefoni utiču na životnu sredinu?

Istraživanjem su bile obuhvaćene samo 2G i 3G frekvencije koje se uobičajeno koriste za mobilne razgovore. To se ne odnosi na 4G ili 5G koji koristi različite frekvencije i modulaciju.

Nema dovoljno dokaza

Doktor Džefri Šuren iz FDA-ija kaže da nema dovoljno dokaza da se zaključi da mobilni telefoni predstavljaju zdravstveni rizik za ljude.

"Čak i uz često dnevno korišćenje većine odraslih osoba nismo uočili porast broja tumora mozga", navodi se u saopštenju.

Pogledajte i 10 opasnih mikroorganizama koji žive na vašem mobilnom telefonu

"Verujemo da su sadašnji sigurnosni limiti za mobilne telefone prihvatljivi u zaštiti javnog zdravlja", dodao je.

Upitan koju bi pouku javnost trebala izvući iz studije Buker je kazao: "Ja na osnovu tih istraživanja ne bih promenio ponašanje i nisam".

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka