Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasnik kompanije "Spejs X" priprema nova lansiranja

Pošto je privatna kompanija Spejs X uspešno lansirala najjaču raketu na svetu „falkon hevi“ rakete na kojoj se nalazi Tesla automobil koji trenutno lebdi svemirom, mnogi su radoznali u vezi novih planova vlasnika kompanije Ilona ...

  Izvor: Foto: EPA/Space X

Sledeće lansiranje „falkon hevi“ rakete dogodiće se tek za „tri do šest meseci“, rekao je Ilon Mask za Verdž, a lansiranje zavisi od dve stvari – brzine kojom kompanija možže da proizvede središnji deo rakete i potražnje korisnika.

Spoljni potiskivači su jednostavni za proizvodnju jer su pravljeni za Falkon 9 samo sa pricvršćenim nosačima. Centralno jezgro „falkon hevija“ koristi iste motore kao i „falkon 9“, ali ostatak metalne cevi, poznat kao raketni vazdušni okvir, mora biti nadograđen za svaki novi let. Mask zato ističe da je broj lansiranja „uslovljen brzinom proizvodnje vazdušnog centralnog jezgra“.

Nekoliko lansiranja je zakazano za 2018. godinu, a neka od njih su lansiranje komunikacionog satelita Saudijske Arabije i testiranje prevoženja tereta za američku vojsku. Ccinjenica da „falkon hevi“ može da lansira teret direktno do Plutona i dalje, čak i bez stajanja je zapanjujuća.

“Sjajna stvar oko rakete ’falkon hevi’ je ta što podiže lestvicu u prenosu tereta. Može da lansira dvostruko teži teret od svih ostalih raketa na svetu. Može da stigne do Plutona i dalje, bez zaustavljanja“, ističe Mask.

Pogledajte i Veliki uspeh kompanije Space X: Lansirana do sada najveća raketa!

U međuvremenu, kompanija će takode raditi na rešavanju problema oko sletanja treće rakete. Mask kaže da treba da se poprave „najmanja dva od tri jezgra“ na svakoj letelici, dok bi oporavak sve tri bio idealan. Kaže da Spejs X ima sjajan uvid u to šta je pošlo po zlu sa trećim sletanjem. Raketi su potrebna tri od devet motora da bi sletela, a samo jedan se upalio. Od tog problema će početi.

Sledeći „falkon hevi“ nece ponovno koristiti nijedan od glavnih delova koji su preživeli let. Dva bocna potiskivaca su „penzionisana“, a svakako su starija verzija dizajna „falkona 9“, pa kompanija želi da ih modernizuje. To znaci da ce naredno lansiranje imati potpuno novo centralno jezgro i dva nova potiskivaca.

Mask je takode istakao da se nada da će prvi let „falkona hevi“ inspirisati konkurenciju kako bi počelo međunarodno takmicenje.

„Mislim da će to ohrabriti druge zemlje i kompanije da kažu da su veće i bolje i da takmičenje počne. Želimo novu trku u svemiru. Trke su uzbudljive!“

Pogledajte i Svemir miriše na automobilske trke, Mesec na barut, a zvezde na...

Spejs X planira da prevozi i ljude u svemirskom brodu koji bi se nalazio na vrhu „falkona 9“, a svojevremeno je Mask rekao kako ce sve resurse uložiti u ovaj projekat, tacnije izradu „big falkon hevija“. Za sada Mask predviđa da će testovi za novu raketu početi sledeće godine u Braunsvilu u Teksasu, a da ce za tri do četiri godine moći da lansiraju test letove oko Zemlje.

Kada je Spejs X u pitanju, jedno je sigurno – neki, a možžda i svi planovi Ilona Maska će se promeniti. Osim što je Ilon Mask poznat po tome što ne poštuje rokove, poznat je i po tome što iscepa sve svoje planove i krene ispočetka. A iz čitavog tog procesa obično rezultira nešto spektakularno.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka